Eγκαινιάστηκαν χθες από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ο νέος Κόμβος Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell/IFC), όπως ονομάστηκε, με τον οποίο ενισχύονται οι δυνατότητες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε όλο το εύρος της αποστολής της.
Μάλιστα στη σχετική τελετή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΛΣ/ ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο Υπαρχηγός ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛΑΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, αλλά και «ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών & πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος», όπως μας ενημερώνει το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.
Γενικά για το νέο Κόμβο Πληροφοριών
Αποστολή του νέου … «Κόμβου» η συμβολή του «στην αναζήτηση, στην συλλογή, στην επεξεργασία και στην διανομή πληροφοριών καθώς και στην επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους» αποκλειστικά για τη ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.
Ο νέος Κόμβος Πληροφοριών αποτελεί πλέον οργανικό τμήμα της ΔΕΠ.
Οι νέες εγκαταστάσεις του με τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό και τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, ενισχύουν την αποστολή της ΔΕΠ και των υπαγόμενων σε αυτή Μονάδων της.
Η στελέχωση του Κόμβου Πληροφοριών θα γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από την ΕΛΑΣ, το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), προσδίδοντας σε αυτόν όχι μόνο διακλαδικό αλλά και διυπηρεσιακό χαρακτήρα.
Η δυνατότητα ενσωματώσεως του νέου Κόμβου στον αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό ιστό των Κόμβων Πληροφοριών Ειδικών Επιχειρήσεων θα ενισχύσει την συνέργεια και την διαλειτουργικότητα στον τομέα της ανταλλαγής Πληροφοριών και θα συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής του ικανότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Αυτά είναι τα στοιχεία του ρεπορτάζ, όμως υπάρχουν κάποιες απορίες και διαπιστώσεις.
Διαπίστωση 1η: Η ΔΕΠ αποτελεί πλέον ένα νέο ουσιαστικά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων υπό το ΓΕΕΘΑ, έχοντας πλέον ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και τώρα ΔΕΠ, που ασχολείται με τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων, που υπάγονται πλέον σε αυτήν, με δικές της Μονάδες, εξοπλισμό, δυνατότητα δικών της εξοπλιστικών προγραμμάτων (όπως ως τώρα οι άλλοι Κλάδοι) και από χθες και δικό της Κλάδο Πληροφοριών.
Διαπίστωση 2η: Η εξέλιξη είναι αυτή παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ιδίως όταν όλο αυτό εκτυλίσσεται εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ και αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Συμμαχίας. Απλώς εδώ στην Ελλάδα δίνεται η εντύπωση της υπερβολικής …υπερβολής και της υπέρμετρης συγκέντρωσης δυνάμεων και εξουσιών υπό τον (εκάστοτε) Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Το όλο σχέδιο ξεκίνησε επί Αρχηγίας του Ναυάρχου Ε.Αποστολάκη, με Επιτελάρχη και αργότερα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον νυν Αρχηγό, ο οποίος και «έτρεξε» όλα τα σχέδια.
Διαπίστωση 3η: Θετικό το βήμα της υπαγωγής υπό τη ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και της ΕΛΑΣ, ως προς το σκέλος των εχόντων σχέση με την εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήδη από τον καιρό της ειρήνης, αν και αρκετοί θα βρεθούν – κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους – να κατηγορήσουν το ΓΕΕΘΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σε τελική ανάλυση την κυβέρνηση, ότι εμπλέκεται ΚΑΙ σε υποθέσεις «εσωτερικής ασφαλείας» μέσω των Σωμάτων Ασφαλείας. Βεβαίως ΔΕΝ συμβαίνει αυτό, αλλά …είπαμε.
Μία απορία που έχουμε είναι αναφορικά με την ονομασία της νέας υπηρεσίας της ΔΕΠ, ως «Κόμβου». Γιατί αυτές η χρήσεις μεγαλόσχημων λέξεων, κενού περιεχομένου στην ελληνική, καθώς το πιθανότερο αποτελούν απλές …μεταφράσεις παρόμοιων όρων από την αγγλική γλώσσα μέσω ΝΑΤΟ; Οι Κλάδοι είχαν το 2ο Κλάδο τους που ασχολείτο με θέματα πληροφοριών. Το ίδιο το ΓΕΕΘΑ την Ε’ Διεύθυνση. Εδώ η ΔΕΠ έκανε τον «Κόμβο Πληροφοριών»! Δηλαδή αν για τη ΔΕΠ, που είναι υφιστάμενη του ΓΕΕΘΑ είναι «Κόμβος», για το ΓΕΕΘΑ γιατί να είναι μία «απλή» Διεύθυνση;
Και όπως φαίνεται από τη σχετική φωτογραφία του ΓΕΕΘΑ, η ονομασία της είναι στην αγγλική γλώσσα, ένα δυσκολοπροφέρετο και ακατανόητο “GSIFC” σκέτο! Βρείτε βρε παιδιά κάποια αρχικά που σε ώρα κρίσεως, πολέμου, επιχειρήσεων κλπ να το πει, γρήγορα και να γίνει άμεσα κατανοητό. Και όχι να στραμπουλήξει τη γλώσσα του μέχρι να το πει! Αυτές οι ξενομανίες μας φάγανε!
Τελευταίο, αλλά έσχατο. Στην τελετή δεν παρέστη ΚΑΝΕΝΑΣ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής. Ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Υφυπουργός, ούτε ο Γεν.Γραμματέας. Αντ’αυτών, όπως πληροφορηθήκαμε από το Δ.Τ. του ΓΕΕΘΑ στην τελετή παρέστη ο…Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, τον οποίο ο Α/ΓΕΕΘΑ προ τριετίας με απόφασή του τοποθέτησε στη σημερινή του θέση, ως τον πρώτο μη στρατιωτικό Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου. Κάθε εξήγηση για την εκεί παρουσία του, αλλά και την απουσία της πολιτικής ηγεσίας ευπρόσδεκτη!
«Ιχνηλάτης»