Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τον Ερντογάν, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό γενικότερα. Ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του χθες στην Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων ταύτισε ανοικτά την Τουρκία με την Ρωσία και την Κίνα!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Liberation, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε τη γεωπολιτική «αλλαγή» που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν «τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα».
«Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;», τόνισε και κάλεσε τους Γάλλους πρέσβεις να μην υποκύψουν σε μια «ψεύτικη ηθική».
Ο Μακρόν ζήτησε ακόμα «διπλωματία μάχης» και προέτρεψε τους πρεσβευτές να είναι «πιο επιθετικοί» και «πιο αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα» αναπτύσσοντας μια «στρατηγική επιρροής και αντεπιρροής για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών» και μια «πιο υβριδική προσέγγιση στη δράση τους».
Και όλα αυτά, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον Γάλλο Πρόεδρο, σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν τα «ρωσικά, κινεζικά και τουρκικά αφηγήματα» που έχουν ως στόχο τη Γαλλία και την κοινή γνώμη, ιδίως στην Αφρική.
Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Μακρόν συνόψισε το όραμά του για την κατάσταση του κόσμου ως εξής:
«Ποτέ η παγκόσμια τάξη δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ρήξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η εποχή που μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα αντλήσουμε μερίσματα από την ειρήνη έχει τελειώσει, και νομίζω για πολύ καιρό» [..]«ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:
«Είμαστε βυθισμένοι σε έναν πόλεμο αφηγήσεων», υποστήριξε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία, καθοδηγούμενη από μια «ιμπεριαλιστική λογική», προσπαθεί να επιβάλει έναν «σύγχρονο σχετικισμό».
«Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος», πρόσθεσε. Ένα άλλο στοιχείο αυτού του γεωπολιτικού «σημείου καμπής» είναι οι «αυταρχικές και ανισόρροπες δυνάμεις» που πρέπει να «περιοριστούν», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιβληθεί ως «εξισορροπητική δύναμη», υποστηριζόμενη από μια Ευρώπη που είναι πλέον «ισχυρότερη, πιο «κυρίαρχη». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «ανέλαβε» το «καθήκον να συνεχίσει να μιλάει με όλους».
Αυτό ήταν μια απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνέχισαν να συνομιλούν με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο συντάκτης της Liberation.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Liberation via Hellas Journal