Τα 4 στα 10 ευρώ εισοδήματος των Ελλήνων πηγαίνουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, η μέση φορολογική επιβάρυνση όπως μετρήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνςεργσίας και Ανάπτυξης ανήλθε πέρυσι στην Ελλάδα στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση Taxing Wages 2016.
Ωστόσο, η μέση επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα, από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2015.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ,η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του φορολογικού βάρους επί των μισθών, καθώς στην Ισπανία μειώθηκε κατά 1,2% και στην Εσθονία κατά 1%. Βέβαια, η μείωση αυτή δεν οφειλίοταν στους φόρους καθαυτούς αλλά στην μείωση των εισσφορών και την και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση τηςτελευταία πάντως έχει ήδη ακυρωθεί και προγρταμματίζονται νέες επιβαρύνσεις, καθώς η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Συνολικά, από τις 34 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, αύξηση σημειώθηκε στις 24 και πτώση στις οκτώ. Σε Χιλή και Ουγγαρία παρέμεινε αμετάβλητο.
Την ίδια ώρα, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα, προ πληρωμής φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, αυξήθηκε κατά 0,2% ενώ η μείωση του ονομαστικού μισθού κατά 0,8% αντισταθμίστηκε από τη μείωση του πληθωρισμού κατά 0,9%.
Σημειώνεται ότι ο μέσος ονομαστικός μισθός διαμορφώθηκε στις 20.296 ευρώ από 20.450 ευρώ το 2014.
Το φορολογικό βάρος για τον άγαμο μισθωτό εργαζόμενο σημείωσε πτώση κατά 1,27% ενώ για τον έγγαμο, με δύο παιδιά, κατά 1,29%.