«Die Welt»: Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς πήγαν στο Κίεβο για διπλωματική λύση στον πόλεμο

 
macron dragi scholz zelensky

Ενημερώθηκε: 17/06/22 - 13:17

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με διπλωματική θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εγκαταλείποντας το αφήγημα της «ήττας της Ρωσίας», καθώς η παράταση του πολέμου απειλεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ισχυρίζεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης στην Ουκρανία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ αλλά «σε αντάλλαγμα», πίσω από κλειστές πόρτες, «πιθανότατα προσπάθησαν να πείσουν τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η εφημερίδα αποδίδει τη στάση των ηγετών στην οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, ζημιά που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντισταθμιστεί.

«Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει», συνεχίζει η «Die Welt».

Σύμφωνα με την «Die Welt», ο Μακρόν εμφανίστηκε ως ο πλέον «πραγματιστής», καθώς οι οδυνηρές για τη γαλλική οικονομία συνέπειες της κρίσης έχουν αυξήσει τις ανησυχίες του, κάνοντάς τον να επιδιώκει πλέον όχι τη νίκη ή έστω την «ακεραιότητα» της Ουκρανίας, αλλά μία συμφωνία που θα δώσει ένα τέλος στη σύγκρουση. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλησε να «ξεκαθαρίσει» αυτή του τη θέση.

Ανάλογη άποψη διαμορφώνει πλέον -σύμφωνα με την «Die Welt»- και η Ιταλία.

Όπως αναφέρει, «τόσο για τον Μακρόν όσο και για τον Ντράγκι εξακολουθεί να είναι σημαντικό η ουκρανική κρίση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Στην Ιταλία, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη, για παράδειγμα, η παραγωγικότητα της οικονομίας δεν θα ανακάμψει λόγω της σύγκρουσης και η σταθερότητα της χώρας μπορεί να διακυβεύεται».

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον όπλων, αλλά απέφυγαν διακριτικά να τοποθετηθούν στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου για την επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία…

(Πηγή: «Die Welt»)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ