Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 3 Μαίου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη και εορτάζουν: Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου, Άγιοι Διόδωρος και Ροδοπιανός ο Διάκονος, Άγιοι Είκοσιεπτά Μάρτυρες, Άγιος Οικουμένιος ο Θαυματουργός επίσκοπος Τρίκκης, Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή, Άγιος Θεοφάνης Μητροπολίτης Περιθεωρίου, Άγιος Πάμβος «Καθολικός Γεωργίας», Όσιος Θεοδόσιος καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Όσιοι Μιχαήλ και Αρσένιος, Όσιος Μάμας Πατριάρχης Γεωργίας, Άγιος Παύλος ο Μάρτυρας εκ Ρωσίας, Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ, Γιαροσλάβλ και Λευκής Λίμνης, Άγιος ΙουβενάλιοςΕπίσκοπος Ναρνί, Όσιος Φίλιππος ο εν Βόρμς
Γιορτάζουν οι: Μαύρος, Μαύρα (Μαυρούλα, Μαυρίτσα), καθώς και η Ροδόπη (Ροδώπη).
Ο Άγιος Τιμόθεος και η Αγία Μαύρα
Ο Άγιος Τιμόθεος και η Αγία Μαύρα ηταν παντρεμένοι, μαρτύρησαν μαζί, γι'αυτό τον λόγο εορτάζουν μαζί στις 3 Μαΐου .Έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Ο Άγιος Τιμόθεος και η Αγία Μαύρα ζούσαν στην Αίγυπτο σε μια κωμόπολη, την Παναπέα, που βρίσκεται στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου, έχοντας βαθιά χριστιανική πίστη και αγάπη για τον Θεό.
Ο Άγιος ήταν δηλαδή λάτρης της ανάγνωσης των ιερών βιβλίων και εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με παρρησία. Αυτό το γεγονός έκανε τους ειδωλολάτρες να τον καταγγείλουν στον έπαρχο Αρριανό. Ήταν τότε η στιγμή που θα βασανιζόταν μαζί με την Αγία Μαύρα, την οποία είχε νυμφευτεί πριν είκοσι μέρες.
Του ζητήθηκε να παραδώσει τα (ιερά) βιβλία του Τιμόθεος όμως αρνήθηκε να τα δώσει. Τότε του έκαναν φρικτά βασανιστήρια με πυρακτωμένα σίδερα και τον έδεσε σε έναν τροχόπου όμως ο τροχός σταμάτησε θαυματουργικά. Επιπλέον θεραπεύτηκε κάθε του πληγή μετά από αυτό.
Την επόμενη ημέρα έφεραν τη σύζυγό του Μαύρα προκειμένου να τον πείσει να απαρνηθεί την πίστη του. Όλοι νόμισαν πως πήγε να τον μεταπείσει, την ίδια στιγμή που εκείνη είχε αποφασίσει, όπως είπε στο σύζυγό της, να αγωνιστεί μέχρι τον θάνατο. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι μετά από τα βασανιστήριά του, ο Τιμόθεος παρότρυνε τη σύζυγό του να μαρτυρήσει και αυτή.
Ο έπαρχος χρησιμοποίησε όμορφα λόγια πιο πριν προκειμένου να την κάνει να θυσιάσει στα είδωλα. Τελικά αυτό του το κόλπο δεν έπιασε και η Μαύρα βασανίστηκε, όμως και αυτή θεραπεύτηκε θαυματουργικά. Βασανιζόταν και όμως έψαλε. Αφού της έκαναν τα πρώτα βασανιστήρια, δηλαδή της ξερίζωσαν τα μαλλιά και της έκοψαν τα δάχτυλα, έπειτα την έβαλαν σε καζάνι με καυτό νερό. Η Αγία δεν κάηκε και ο Αρριανός νόμισε ότι το νερό ήταν κρύο. Για να πειστεί αυτός, η Αγία πήρε νερό και το πέταξε στο χέρι του, έτσι κάηκε η σάρκα του.
Πάρθηκε η απόφαση τότε να σταυρωθούν μαζί.Το1331 οι Φράγκοι κατέλαβαν το νησί της Λευκάδας και έχτισαν μικρό ναό προς τιμήν της. Τον 15ο αι. καθώς η Ελένη Παλαιολογίνα (κόρη του Θωμά Παλαιολόγου και σύζυγος του Λαζάρ Μπράνκοβιτς της Σερβίας) πήγαινε στο νησί της Αγίας Μαύρας, προκειμένου να παντρέψει την κόρη της..
Όταν έπεσαν σε τρικυμία, η Ελένη έταξε στην Αγία μεγαλοπρεπή ναό, αν σωζόταν. Αυτό έγινε. Επίσης η Ελένη ανακαίνισε και το ναό της Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόλπαινα.Στην πόλη της Λευκάδας η Αγία Μαύρα δοξάζεται από το 1331, όπου είναι πολιούχος.
Παλαιότερα η πόλη είχε πάρει το όνομα τής Αγίας. Από το 1886 μέχρι σήμερα υπάρχει ναός προς τιμήν εκείνης και του συζύγου της, στη θέση ενός παλιού προμαχώνα τού Φραγκικού κάστρου, που βρίσκεται βόρεια στο νησί. Πολύ πιο πριν υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αγία, που λεηλατήθηκε από τους Άγγλους