H Μεγάλη Παρασκευή με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της από τη μαρτυρική πορεία προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση και τελικά η Ταφή του Ιησού, αποτελεί επίσης ελπίδα και προμήνυμα Ανάστασης
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες της χώρας, με σαφώς λιγότερο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, όταν οι λειτουργίες τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών.
Η Μεγάλη Παρασκευή μας φέρνει ενώπιον των Παθών του Κυρίου μας. Ο Χριστός υποφέρει, σταυρώνεται και πεθαίνει, για να μας οδηγήσει... στη σωτηρία, την απαλλαγή από τη φθορά και την αμαρτία που διαποτίζει την ύπαρξή μας και να μας δώσει τη Ζωή.
Στους Μακαρισμούς, που ψάλλουμε μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: Εσταυρώθης δι εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν. Εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι.
Η Αποκαθήλωση στη χριστιανική λειτουργική λέγεται η σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού, από τον Σταυρό που ακολούθησε μετά τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.
Η Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιωσήφ από την Αριμαθαία και του Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον Ευαγγελιστών Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Ιωσήφ κατάβασαν το σώμα του Ιησού από τον Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το απόθεσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.