Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή να σταματησει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα αποδοκιμάζοντας «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.
«Επειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρεί σήμερα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία δίνει επίσης εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αυτό.
Ξέσπασμα σαλμονέλας σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες – Ποια προϊόντα ερευνούν οι αρχές
Τη διεξαγωγή έρευνας για δεκάδες περιστατικά σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. και τη Βρετανία. Μέχρι τις 5 Απριλίου 2022, είχαν καταγραφεί 134 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου 2022. Από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε αλλες χώρες της Ευρώπης.
Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια. Όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με ασθενείς και επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας θεωρούνται ως πιθανή αιτία μόλυνσης.
Ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.