Γλυκό ψυγείου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Το γλυκό ψυγείου της τεμπέλας για όλες τις περιστάσεις.
Δοκιμάστε το, είναι φανταστικό!
Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα βανίλια
• 1 ½ λίτρο φρέσκο γαλα
• 110 γραμ. ζαχαρη
• 120 γραμ. κορν φλάουρ
• 1 βανιλια (μπαστουνάκι)
• 1 πρέζα αλατι
Για την κρέμα σοκολάτα
• 1 λίτρο φρέσκο γαλα
• 70 γραμ. ζαχαρη
• 80 γραμ. κορν φλάουρ
• 20 γραμ. κακαο
• 50 γραμ. ξύσμα κουβερτούρα
• 1 πρέζα αλατι
Για το στήσιμο
• 1½ πακέτο μπισκοτα πτι μπερ
• 220 γραμ. φρέσκο γαλα
• 20 γραμ. κονιακ
• 90 γραμ. τρουφα
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλια
• Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα.
• Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη.
• Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα από ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους.
• Ρίχνουμε στο γάλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλάτι ελαφρώς για το γλυκό ψυγείου της τεμπέλας.
• Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας στην κατσαρόλα.
• Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για την κρέμα σοκολάτα
• Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο.
• Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη.
• Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο και το κορν φλάουρ.
• Στη συνέχεια τα διαλύουμε στο γάλα που κρατήσαμε.
• Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ και αλατίζουμε ελαφρώς.
• Ανακατεύουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα για το γλυκό ψυγείου.
• Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε.
• Τότε, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο του γλυκού
• Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 24×30 εκ.
• Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ.
• Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στο ταψί.
• Αδειάζουμε τη μισή κρέμα βανίλια πάνω στα μπισκότα.
• Στρώνουμε μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα – κονιάκ.
• Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας.
• Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα – κονιάκ.
• Πατάμε τα μπισκότα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρέμα.
• Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας.
• Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε το γλυκό ψυγείου.
• Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την τρούφα.
• Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.