Ζύµη για πίτσα

 
Ζύµη για πίτσα

Ενημερώθηκε: 22/01/22 - 19:16

Για να δώσετε στην εύκολη ζύμη για πίτσα αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.

Πάνω στη ζύμη πιτσας με τη σάλτσα μπορείτε να βάλετε ότι υλικά αγαπάτε: τυρί, ζαμπόν, προσούτο, μανιτάρια κλπ.

Υλικά Συνταγής

• 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
• 320 ml χλιαρό νερό
• 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1½ κ.γλ. αλάτι
• λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Εκτέλεση

• Βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

• Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.

• Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό της συνταγής και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

• Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη για πίτσα.

• Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.

• Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι.

• Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο του μείγματος προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στη βάση του μπολ.

• Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντας την pizza. Όσο δουλεύουμε τη ζύμη της πίτσας στο χέρι, αυτή μεταμορφώνεται, γίνεται ελαστική, αποκτά συνοχή και γίνεται πολύ απαλή και λεία.

• Η ζύμη πίτσας πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

• Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη για πίτσα.

• Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

• Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

• Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία.

• Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι ώστε να συγκρατήσει τη σάλτσα.

• Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

• Η εύκολη ζύμη για pizza, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ