Την Τετάρτη ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε γιορτές - Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της «Ομικρον»

 
Την Τετάρτη ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε γιορτές - Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της «Ομικρον»

Ενημερώθηκε: 20/12/21 - 07:43

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να σαρώνει την Ευρώπη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου πλέον να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως η μετάλλαξη «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της στην Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο «σφράγισμα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτό όμως είναι σαφές πως δεν θα το άντεχαν ούτε οι πολίτες, ούτε η οικονομία, ούτε η χώρα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει έκτακτες αποφάσεις και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Στόχος της κυβέρνησης προς το παρόν η κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα, καθώς κάθε μέρα που περνάει συνιστά κέρδος, υπό την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Η καθυστέρηση της «Όμικρον» θα δώσει χρόνο και για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως των ΜΕΘ από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλειών που θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα προκύψουν από τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια.

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης εδράζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, στο γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας τελεί υπό συνεχή πίεση την τελευταία διετία, με τα βάρη του τέταρτου κύματος της πανδημίας να παραμένουν ενεργά. Δεύτερον, ο πληθυσμός της χώρας είναι γηρασμένος και άρα πιο ευάλωτος στη νόσο, ακόμη και εάν αυτή αποδειχθεί ηπιότερη. Τρίτον, παρά την ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τα ποσοστά όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, αν και η κυβέρνηση επέβαλε υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών, για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα περί τις 150.000 άτομα επί συνόλου 530.000 της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, δηλαδή περίπου το 30%. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία –η 16η Ιανουαρίου– πλησιάζει και προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως το συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα υπερβεί κατά πολύ το 50%. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, από το σημείο εκείνο και μετά βρίσκονται οι «σκληροί» αρνητές του εμβολίου, που δεν πρόκειται να μεταβάλουν στάση.

Εν τω μεταξύ, η πορεία της πανδημίας με έμφαση στα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον, βρέθηκε στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης που διεξάγεται τρεις φορές την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, που έγινε χθες, αντί για τη Δευτέρα, λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, μετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας και οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε προς το παρόν να μην ληφθούν κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα, και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στην Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Όλα θα κριθούν μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις ώστε να ξέρουν όλοι πως θα κάνουν γιορτές. Ανασταλτικός παράγοντας για ένα τέτοιο μέτρο είναι ο φόρτος που θα υπάρξει στα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους θα θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός του σπιτιού τους. Ωστόσο αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν ότι είναι απαραίτητος ο διαγνωστικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.