Η. Μόσιαλος: Τι μπορεί να εξουδετερώσει την παραλλαγή Όμικρον

 
Η. Μόσιαλος: Τι μπορεί να εξουδετερώσει την παραλλαγή Όμικρον

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ενημερώθηκε: 17/12/21 - 17:46

«Ο εμβολιασμός μάς δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε», αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Αναφερόμενος στην έλευση της παραλλαγής Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, υπενθυμίζει ότι αυτό που ενδιαφέρει, είναι εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Όπως λέει, «δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με τη Δέλτα».

Παραθέτει όμως στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης «που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον».

Από τη μελέτη προκύπτει ότι «άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «οι μηχανισμοί ανοσίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις απειλές για τον οργανισμό. Ας πούμε απλά, για άλλη μια φορά, πως για το αν είμαστε προστατευμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος αντισωμάτων και μια στατική μέτρηση, αλλά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης της κυτταρικής μνήμης. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της Όμικρον».