Γερμανικός Τύπος: «Επικίνδυνο στοίχημα» από τον Ερντογάν

 
Γερμανικός Τύπος: «Επικίνδυνο στοίχημα» από τον Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 17/12/21 - 12:44

Η νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία και η περαιτέρω υποτίμηση του λίρας σχολιάζονται για μία ακόμη φορά στον γερμανικό τύπο. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το επικίνδυνο στοίχημα του Ερντογάν» η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «παρά την ταχεία άνοδο των τιμών και εις πείσμα όλων των κανόνων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε για μία ακόμη φορά το ύψος των επιτοκίων. Το εθνικό νόμισμα χάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της αξίας του, η λαϊκή αγανάκτηση συνεχώς εντείνεται».

Ωστόσο η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να έχει συγκεκριμένους λόγους για να ευνοεί την κατάρρευση της λίρας: «Όσο μειώνεται η αξία του νομίσματος, τόσο περισσότερο συμφέρει η (βιομηχανική) παραγωγή στην Τουρκία. Ωφελούνται οι τούρκοι εξαγωγείς και προσελκύονται περισσότεροι τουρίστες από το εξωτερικό. Και πραγματικά η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με εκπληκτικά υψηλούς ρυθμούς, παρά την πανδημία». Από αυτή την άποψη, σημειώνει ο αρθρογράφος, «θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την πολιτική Ερντογάν ως ένα είδος στοιχήματος, με στόχο η πληθώρα του χρήματος να πυροδοτήσει μία επαρκή οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως παράλληλα να ξεφύγει ο πληθωρισμός και να καταρρεύσει το εθνικό νόμισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «επικίνδυνη πολιτική Ερντογάν» και παρατηρεί, μεταξύ άλλων: «Επιβλαβές για την πορεία του νομίσματος είναι και το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει απωλέσει το κύρος της για τους επενδυτές. Σε αυτό έχει συμβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κάθε τόσο απαιτεί νέα μείωση των επιτοκίων, ενώ έχει καρατομήσει τρεις διοικητές τα τελευταία διόμιση χρόνια. Αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητα λειτουργούν οι φύλακες του νομίσματος».

Από την πλευρά της η Tageszeitung κάνει λόγο για «δραματικές απώλειες στο εθνικό νόμισμα» και παρατηρεί ότι «τις τελευταίες εβδομάδες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατακλύζεται από αμερικανικά hedge funds, που ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Επιπλέον, η χώρα απειλείται με ξεπούλημα. Την ώρα που οι Βούλγαροι διασχίζουν τα σύνορα για να αγοράσουν στην Τουρκία καταναλωτικά αγαθά σε χαμηλότερες τιμές, πλούσιοι Άραβες, Ιρανοί και Ρώσοι προχωρούν σε μαζικές αγορές ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη και σε περιζήτητες παραθαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο».