Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί απόψε τη «φίλη» του Ανγκελα, για ένα ιδιωτικό, αποχαιρετιστήριο δείπνο, στη γραφική κωμόπολη Μπον, στην καρδιά των αμπελώνων της Βουργουνδίας. Η τοποθεσία έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς ο Φρανσουά Μιτεράν λίγο καιρό πριν την αποχώρησή του από την προεδρία είχε επίσης συναντηθεί με τον Χέλμουτ Κολ στη μικρή αυτή πόλη της Βουργουνδίας, το 1993. Και όπως είχε πει ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη Γαλλική προεδρία έβαλε στόχο «να επανέλθει το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο υπήρχε κάποτε μεταξύ Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ».
Στο αποψινό δείπνο, ο Μακρόν θα απονείμει στη Μέρκελ το υψηλότερο παράσημο της Γαλλικής Δημοκρατίας: Τον Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος στη Γαλλία που συγκινείται με την αποχώρηση της Μέρκελ. «Η Γερμανία χωρίς Μέρκελ είναι αδιανόητη για τους Γάλλους όπως η Αγγλία χωρίς τη Βασίλισσα Ελισάβετ», γράφει η εφημερίδα La Tribune. «Mετά από 16 χρόνια με μία αξιόπιστη Καγκελάριο, η οποία αποχαιρέτησε τέσσερις Γάλλους προέδρους στη διάρκεια της, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την τόσο κομβική αλλά και τόσο περίπλοκη γαλλογερμανική σχέση;» ,διερωτάται και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Το μέλλον του γαλλογερμανικού άξονα είναι πιθανό να είναι λιγότερο αρμονικό, μετά το τέλος της σχέσης M&M»- Μέρκελ και Μακρόν», γράφει η αυστριακή εφημερίδα.
Αναμφίβολα, η Γαλλία δεν ήταν πάντα ενθουσιασμένη με τις αποφάσεις της Μέρκελ, όπως για παράδειγμα η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας ή το άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες. Ποτέ όμως δεν υπήρξε ανοιχτός καυγάς με την Καγκελάριο, κάτι θεωρείται θαύμα στην πατρίδα του …Αστερίξ.
Και τώρα τι με Μ&S;
Τι πρέπει να περιμένει το Παρίσι από τον διάδοχο της Μέρκελ, τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς; Η Ελέν Μιάρ- Ντελακρουά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ειδική στη σύγχρονη Γερμανία και τις γαλλογερμανικές σχέσεις, εκτιμά ότι «ο Ολαφ Σολτς θα είναι περισσότερο διατεθειμένος να ανοίξει το πορτοφόλι για τις κοινές δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν θα είναι τόσο ένθερμος υπερασπιστής της γερμανικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας». Η καθηγήτρια της Σορβόνης σημειώνει μάλιστα ότι «ο Ολαφ Σολτς, ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συνεργαστεί στενά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν τον Μάιο του 2020,για την προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας» .
Το ερώτημα που διατυπώνεται ωστόσο στο Παρίσι είναι τι ρόλο θα διαδραματίσει ενδεχόμενη ανάληψη του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του δύο αλληλένδετους στόχους: Την ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο και τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. Και αν η «φίλη» του, Ανγκελα Μέρκελ , το 2020 εγκατέλειψε την πολύμηνη αντίστασή της και ενέκρινε την από κοινού λήψη δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Covid, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχτεί μια πραγματική ευρωπαϊκή ένωση χρέους. Ο Μακρόν, ήδη συζητά το θέμα των νέων χρεών της ΕΕ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος –μετά και την αποχώρηση Μέρκελ- αναδεικνύεται σε καθοριστικό, ηγετικό παράγοντα στην ΕΕ. Μακρόν και Ντράγκι έχουν χαράξει πορεία για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, κυρίως ως προς την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, κάτι που γίνεται δεκτό με ανακούφιση και από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου. «Ο Μακρόν παίζει ήδη με εκρηκτικές ιδέες, όπως η χαλάρωση των κανόνων του Μάαστριχτ στη ζώνη του ευρώ», γράφει η Der Standard και προσθέτει: «Στο Βερολίνο, οι πολιτικοί που ασχολούνται με την οικονομία ήδη…ξεροβήχουν»
«Ηγέτης της Ευρώπης»
Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες διαβλέπουν πάντως ότι η αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για τον φιλόδοξο, ανυπόμονο και κατά πολλούς, ακόμη και αλαζόνα πρόεδρο της Γαλλίας να μπει κατευθείαν στη θέση του οδηγού της Ευρώπης. «Ο Μακρόν θα αξιοποιήσει την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή για να παρουσιαστεί ως ο «Ευρωπαίος ηγέτης», γράφει η Παρισινή «La Tribune». Ουδείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης, λένε οι περισσότεροι αναλυτές, ανταποκρίνεται στην επιρροή που είχε η Μέρκελ στο αποκορύφωμά της 16χρονης θητείας της.
Το φιλελεύθερο Ινστιτούτο “Montaigne” του Παρισιού εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο «δεν είναι πλέον αρκετό» για τον Γάλλο Πρόεδρο. Μετά το brexit, Γερμανία και Γαλλία ήρθαν πιο κοντά, αλλά δεν στερούνται σημαντικών διαφορών, που ίσως εκφραστούν τώρα πιο ανοιχτά και πιο επιθετικά από ό,τι τα τελευταία 16 χρόνια . Ιδιαίτερα, καθώς θα λείπει πλέον μια γυναίκα από το γαλλογερμανικό ζευγάρι. Εκτός κι αν στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο έχουμε μια έκπληξη …μεγατόνων.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική