Η επιδημιολογική εικόνα στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, όπου η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί.
Ήδη σε εφτά περιφερειακές ενότητες ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Από σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας - καθεστώς μερικού lockdown- εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Να σημειώσουμε ότι στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως ανέφερε μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε έως και διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στην Κοζάνη και 40% σε Δράμα, Εβρο και Πιερία. Και πρόσθεσε: «Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση. Η μεγάλη αυτή μητροπολιτική περιοχή έχει το τελευταίο επταήμερο υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, από τα συνολικά 2.125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν, τα 345 ήταν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 403 στην Αθήνα.
Όπως τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «σε όσες από αυτές τις περιοχές υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας και υψηλότερη νοσηρότητα». Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι οδεύοντας προς τον χειμώνα, ο καιρός πλέον δεν θα είναι σύμμαχος. Γι’ αυτό το λόγο, στόχοι της κυβέρνησης είναι: πρώτον, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες, διοικητές νοσοκομείων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή τους.
Και δεύτερον να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι κάτω ή λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 50%.
Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας 6 στους 10 πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ενδεικτικά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει:
-- Στην Κοζάνη το 44, 97%.
-- Στην Ημαθία το 42, 05%,
-- Στη Δράμα το 41, 29
-- Στην Ξάνθη το 43, 49%