Θεσσαλονίκη: Μεγάλη η διασπορά του ιού, «στερεύουν» οι ΜΕΘ

 
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη η διασπορά του ιού, «στερεύουν» οι ΜΕΘ

Ενημερώθηκε: 22/09/21 - 08:24

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα, προκαλώντας συναγερμό. Καθώς το τέταρτο κύμα του φονικού ιού καραδοκεί έξι στους δέκα πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό και στο υπουργείο Υγείας, αφού το ιικό φορτίο καταγράφεται επιβαρυμένο στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, με τη Θεσσαλονίκη να φλερτάρει με lockdown.

Καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΜEGA. «Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.

«Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία» δήλωσε στο MEGA η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στις εντατικές ήταν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Αλλά τώρα έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους και μάλιστα εμβολιασμένους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη χθες εντοπίστηκαν 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 240,29.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το Covid-19.gov για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Αθήνα:

- 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.

- 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.

- 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Θεσσαλονίκη:

- 55,52% με μία δόση.

- 51,24 με δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68) και Χαλκιδικής (54).

Στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, χθες νοσηλεύονταν 248 ασθενείς σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τους 53 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ οι 51 (96,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία επισήμανε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, που αναφέρθηκε σε αύξηση της τάξεως του 15% στις νέες εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα. Παρότι πολλοί νοσηλευόμενοι στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, το "φορτίο" των ασθενών δεν αλλάζει για τους επαγγελματίες υγείας της πόλης ούτε για την τελική αξιολόγηση της κρισιμης κατάστασης.

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, καθώς η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικούς, με τον πρώτο και βασικότερο στόχο να είναι η αναλυτική καταγραφή της κατάστασης, η τήρηση των κανόνων και η αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς στην πόλη υπάρχει τεράστια χαλάρωση των μέτρων.

Η κυβέρνηση κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση με πυξίδα να αποτραπεί η περυσινή κατάσταση, που η Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο και μετά αποτελούσε μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία έσκασε στα τέλη Οκτωβρίου και χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες για να επέλθει η ύφεση, πιέζοντας τελικά το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως αυστηρού ελέγχου των μηχανισμών ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση.

O Θάνος Πλεύρης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky είπε για τη Θεσσαλονίκη ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωση μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι «θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».