Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη Δ η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση η νέα αυτή μετάλλαξη να είναι η κυρίαρχη το επόμενο διάστημα σε όλο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δ, που έχει ήδη εντοπιστεί σε 80 χώρες, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη.
Στην Βρετανία
Μάλιστα η αρνητική αυτή εξέλιξη, είναι που καθυστερεί την άρση των μέτρων, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Και αυτό γιατί η Βρετανία, έχει αναφέρει απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη συγκεκριμένη νέα μετάλλαξη.
Στην Γερμανία
Στη Γερμανία, την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’ στη Μ. Βρετανία επικαλέστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να δικαιολογήσει την προσεκτική στάση που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στις εναέριες μετακινήσεις.
Η παραλλαγή «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει χορηγηθεί στο 50,1% του πληθυσμού στην Γερμανία, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 29,6%, δήλωσε.
«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, λόγω των νέων παραλλαγών», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραλλαγή «Δέλτα», η οποία, όπως είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Το θέμα δεν είναι, σημείωσε, αν αυτή η παραλλαγή μπορεί να επικρατήσει της παραλλαγής Β.1.1.7, αλλά το πόσο γρήγορα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβεί αυτό. Μέχρι τώρα, στην Γερμανία η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων κορονοϊού, δεν έχει δηλαδή «μεγάλο ρόλο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αλλά αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. «Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να προσέρχονται για εμβολιασμό. «Ας μην διακινδυνεύσουμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας και την ελευθερία που κερδίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και συνέστησε οι κανόνες υγιεινής (αποστάσεις, προστατευτικές μάσκες, απολύμανση χεριών) να εξακολουθήσουν να ισχύουν «μέχρι να μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι το επιθυμούν, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση». Ο κ. Σπαν από την πλευρά του πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο κ. Βίλερ τάχθηκε ακόμη κατά της πλήρους κατάργησης της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας. Σε εξωτερικό χώρο, εξήγησε, μπορεί κανείς να μη φορά μάσκα εφόσον τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, αλλά στους εσωτερικούς χώρους η μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη, ιδίως στα μαζικά μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και εν μέρει και στα σχολεία, τόνισε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο καλύτερα θα προστατευόμαστε όλοι. Η προστασία των άλλων, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη, καθίσταται έτσι και αυτοπροστασία», κατέληξε.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα πάντως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί με γρήγορο ρυθμό ο εμβολιασμός των πολιτών. Να σημειωθεί, ότι το Σάββατο ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε κάτω από το 1%.
Επισημαίνουν δε, πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δ.