Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία. Η πυκνή βλάστηση στην ημιορεινή δασική περιοχή του Κιλκίς, κοντά στη Γουμένισσα, πίστευαν ότι θα τους προσέφερε την κατάλληλη κάλυψη. Στο καλά προφυλαγμένο σημείο, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εγκαταστήσει τους προηγούμενες μήνες δύο μεγάλες, καλά οργανωμένες και παραγωγικά... ποιοτικές φυτείες κάνναβης, τις οποίες φρουρούσαν με οπλισμό σε 24ωρη βάση.
Αστυνομικοί του Γραφείου Ασφαλείας Παιονίας βρίσκονταν τον τελευταίο καιρό στο κατόπι τους, ύστερα από πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει για την παράνομη δράση τους. Η αστυνομική επιχείρηση κορυφώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με την αποκάλυψη της πρώτης φυτείας και τη σύλληψη δύο εκ των καλλιεργητών, Αλβανών υπηκόων, ενώ ακολούθησε ο εντοπισμός της δεύτερης φυτείας σε γειτονική έκταση. Τρεις ομοεθνείς συνεργοί τους ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του ίδιου κυκλώματος. Κανένας εξ αυτών δεν διαθέτει ποινικό παρελθόν.
Ο απολογισμός που ανακοίνωσε η αστυνομία είναι πλούσιος: ούτε λίγο ούτε πολύ εκριζώθηκαν 2.606 δενδρύλλια κάνναβης, το ύψος των οποίων έφτανε το ένα μέτρο. Οι συγκεκριμένες φυτείες ήταν στο στάδιο της ανάπτυξης και η σπορά φέρεται να προηγήθηκε το προηγούμενο 2μηνο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αστυνομίας, το κύκλωμα εκτιμάται ότι θα συγκόμιζε ποσότητες κάνναβης που θα έφταναν τους 2,5 τόνους, ενώ τα κέρδη που θα αποκόμιζαν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ.
Η έκταση της παράνομης δραστηριότητας αποτυπώνεται από τα ευρήματα της αστυνομίας. Εκτός από τα χασισόδεντρα και την κάνναβη άνω των 2 κιλών, κατασχέθηκαν ένα πολεμικό τυφέκιο, δύο πιστόλια και πάνω από 290 φυσίγγια, όπως επίσης ειδικός εξοπλισμός για την εκχέρσωση της δασικής έκτασης. Οι δίδυμες φυτείες, σε απόσταση 3 έως 4 χιλιομέτρων μεταξύ τους (σε ευθεία γραμμή) διέθεταν αυτοσχέδια καταλύματα - καλύβες, όπου εντοπίστηκε ρουχισμός, τρόφιμα και προσωπικά αντικείμενα των καλλιεργητών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες φορητές συσκευές. Επιπλέον, στο σπίτι που διέμενε ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα κατασχέθηκε καταγραφικό σύστημα κλειστού τύπου και πλήθος κινητών τηλεφώνων.
Στις έρευνες συμμετείχαν τρία λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα οι αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας Ice, ανίχνευσης ναρκωτικών «Ακύλας» και εκρηκτικών «Sunny», των αντίστοιχων διευθύνσεων Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών. Στο μεταξύ, οι δύο συλληφθέντες, 28 και 43 ετών, οδηγήθηκαν στον ανακριτή Κιλκίς και μετά την απολογία τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Οι φυτείες με τα 2.606 δενδρύλλια της Γουμένισσας αποτελούν αριθμό ρεκόρ για το νομό Κιλκίς και από τις μεγαλύτερες που εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Είχε προηγηθεί μόλις πέρσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά η αποκάλυψη της μεγαλύτερης φυτείας στη Βόρεια Ελλάδα, με σχεδόν 14.000 δενδρύλλια, η οποία απλωνόταν σε έκταση οκτώ στρεμμάτων, σε δύσβατη ημιορεινή περιοχή. Οι «καλλιεργητές της φούντας» είχαν εγκαταστήσει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ολοκληρωμένο σύστημα ποτίσματος, αποτελούμενο από λάστιχα μήκους δέκα χιλιομέτρων, που ήταν συνδεδεμένα με αυτοσχέδια δεξαμενή και αντλούσε νερό από παρακείμενο ποτάμι μέσω αντλίας, πετρελαιοκίνητων μηχανών και σωλήνα. Για την υπόθεση των Γρεβενών οι διωκτικές Αρχές της Δυτικής Μακεδονίας ταυτοποίησαν ως εγκέφαλο έναν 43χρονο Αλβανό ενώ η δικογραφία περιελάμβανε και την 26χρονη σύντροφό του, όπως επίσης τέσσερα άτομα, που «περιποιούνταν» τα χασισόδενδρα.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με εμπειρία σε υποθέσεις ναρκωτικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε «τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε κάνναβη» και οδηγεί οργανωμένα κυκλώματα αλλά και μεμονωμένους εμπόρους ναρκωτικών στην επαγγελματική τους καλλιέργεια. Πλείστες άλλωστε είναι οι περιπτώσεις υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (skunk) που έχουν εξιχνιαστεί τον τελευταίο καιρό σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με τους δράστες να μετατρέπουν άλλοτε αποθήκες και άλλοτε αυλές σπιτιών και ολόκληρα δωμάτια σε «θερμοκήπια» εξοπλίζοντας τα με υπερσύγχρονα μέσα.
Σε ό,τι αφορά το παραγόμενο χασίς από τα ελληνικά εδάφη, ο παραπάνω αξιωματικός τονίζει ότι πωλείται ακριβότερα στην αγορά σε σχέση με το εμπόρευμα που εισάγεται παράνομα από την Αλβανία, διαφορά, που, κατά τον ίδιο, οι έμποροι αποδίδουν στην «καλύτερη ποιότητα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ηλιοφάνειας στην χώρα μας». Ο ίδιος πάντως δεν συμμερίζεται την άποψη ότι λόγω του κορονοϊού και του περιορισμού στις μετακινήσεις τα οργανωμένα δίκτυα στράφηκαν σε ντόπιες φυτείες.