Σήμερα Πέμπτη, εν μέσω σφοδρής κριτικής, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».
Χθες, παρέμβαση στη συνεδρίαση εκ των πολιτικών αρχηγών έκανε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, με τις πληροφορίες αργά το απόγευμα στο Περιστύλιο να κάνουν λόγο για τοποθετήσεις σήμερα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.
Αντιδράσεις
Από τη «γαλάζια» πλειοψηφία, οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη επέμειναν και χθες στις διαφωνίες τους επί των επίμαχων διατάξεων, ενώ και ο Μ. Βολουδάκης, επίσης βουλευτής της πλειοψηφίας, εξέφρασε διαφωνίες. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που με ποικίλα επιχειρήματα τάσσονται κατά του νομοσχεδίου, ανέδειξαν τις «γαλάζιες» διαφωνίες, ανεβάζοντας τους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση.
Κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.
Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στο να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου, ώστε να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιρρήσεις, ή, αν δεν υπάρξουν τέτοιες αλλαγές, πόσες θα είναι οι «διαρροές» εκ των 158 βουλευτών που διαθέτει η κυβερνώσα πλειοψηφία.
Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε κάποιες αλλαγές σε μια προσπάθεια να πειστούν οι διαφωνούντες, με τον κ. Χ. Καστανίδη από το ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά να σχολιάζει ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση και να ζητάει περισσότερες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσιάρας επικαλέστηκε για τις αλλαγές τις παρατηρήσεις που είχε κάνει με την έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Το συμφέρον του παιδιού είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεση της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, που εισήχθη την Τετάρτη για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης και ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.