Για στοχοποίηση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα που αφορούν το πρόσωπό του, σχολιάζοντας ότι «κάνουν τακτικό λάθος όσοι προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις, νομίζοντας ότι οι πολιτικές μας είναι προσωπικές και ότι αυτές θα αλλάξουν αν έλθει κάποιος άλλος».
Ο Ν. Παππάς, για το θέμα των εργαζομένων σημείωσε ότι γίνεται «μία απαράδεκτη αναστροφή της πραγματικότητας, καθώς πέρα από τη μεγάλη εικόνα με τη ΝΔ να αντιπολιτεύεται, η οποία είχε δεσμευτεί για 5.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και 10.000 απολύσεις το 2016, και για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, και που η ίδια γκρίνιαζε για το όριο των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που βάλαμε στο νόμο 4339, έρχεται τώρα και γκρινιάζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει απολύσεις. Η τηλεοπτική αγορά χαρακτηρίζονταν από δύο καμπύλες, μία πτωτική και μία ανοδική. Η πτωτική ήταν η καμπύλη της απασχόλησης και η ανοδική ήταν των χρεών. Μειούμενη απασχόληση και αυξημένα χρέη, ένας φαύλος κύκλος χωρίς κανέναν πάτο», υπογράμμισε.
Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πολλές φορές δημοσιογράφοι αναγκάζονται αντί να ασκούν το λειτούργημά τους, να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, είναι κατανοητό, είπε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά οι εργαζόμενοι σε κάθε σταθμό, θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τις ιδιοκτησίες τους και τούς εργοδότες τους.Για τον Alpha και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτάσεις που μπορούν να προστατέψουν την απασχόληση, σημείωσε ο Ν. Παππάς. Θα πρέπει λοιπόν να ρωτήσουν γιατί χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως ασπίδα. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να υπάρχουν κίνητρα για τους νέους αδειοδοτημένους σταθμούς να απασχολήσουν όποιον κόσμο βρεθεί σε δύσκολη θέση. Εδώ πρόκειται να επιχειρηματικές επιλογές, οι οποίες προσπαθούν, με την ασπίδα των εργαζόμενων να επιβληθούν, δεν θα συμβεί αυτό, ξεκαθάρισε.
Σε σχέση με τον αριθμό των αδειών, αναφέρθηκε στις αντιφάσεις της ΝΔ και την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος λόγω του ότι η απόφαση πάρθηκε στη Βουλή και όχι στο ΕΣΡ. Αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα αποφασίσει για επιπλέον άδειες η ίδια, «όπως στο παρελθόν ο κ. Ρουσόπουλος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Κανείς από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν θέλει να υπάρξουν περισσότερες άδειες, σημείωσε ο Νίκος Παππάς. Και αυτοί θέλουν η αγορά να παραμείνει με τους καθαρούς κανόνες, τους οποίους ο νόμος μας προέβλεψε, τόνισε. Υπήρξε πολλή υποκρισία στην πορεία ψήφισης και διεξαγωγής του διαγωνισμού, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά, αυτά έχουμε μάθει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και να προχωρούμε.
Όσον αφορά το χρηματικό μέρος, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι η διαδικασία είναι ακριβώς μέσα στα χρονοδιαγράμματα, στις 16 Σεπτεμβρίου συζητώνται τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών στο ΣτΕ και από εκεί και πέρα η καταβολή θα γίνει εντός των προθεσμιών, που είναι 15 ημέρες από την έκδοση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τη ΓΓΕΕ και μετά θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με τις καινούργιες άδειες. Από την έκδοση των καινούργιων αδειών, συνέχισε, έχουν ένα περιθώριο οι νέοι αδειούχοι να συγκληθούν με πάροχο δικτύου. Θα ακολουθήσει η καταβολή της δεύτερης δόσης εντός δωδεκαμήνου και ακολουθεί η τρίτη που θα καταβληθεί εντός 24 μηνών.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι απομένουν οι τελικές αποφάσεις από το ΣτΕ για τους υπερθεματιστές και στη συνέχεια όλοι θα έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των ανταγωνιστών τους, οπότε θα δημοσιοποιηθεί το πλήρες περιεχόμενο. Χαρακτήρισε για το λόγο αυτό την επίθεση από ΜΜΕ και τη ΝΔ «επικοινωνιακά αντίβαρα στην τρέχουσα διαδικασία της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».
Τέλος, για τις περιφερειακές άδειες, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι εκεί είχαμε «πιο οδυνηρά φαινόμενα» από αυτό που συνέβαινε με τις πανελλαδικές άδειες, ενώ για τον διαγωνισμό δήλωσε ότι μετά την επικαιροποίηση του χάρτη συχνοτήτων από το υπουργείο Υποδομών, θα ακολουθήσουν οι μελέτες για το πόσες άδειες ανά Περιφέρεια θα πρέπει να εκδοθούν. Ελπίζουμε βέβαια να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πρόσθεσε ο υπουργός, για να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή. Αν δεν υπάρξουν και πάλι οι προϋποθέσεις, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε. «Το βήμα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν θα μείνει ημιτελές», τόνισε.