Σε 33 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για 26 άνδρες και 7 γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να εξεταστούν.
Όπως σημειώθηκε από την ΕΛΑΣ «το πανό που είχαν αναρτήσει οι ίδιοι οι καταληψίες, έδειχναν ότι η κατάληψη έγινε με αφορμή τον Δ. Κουφοντίνα».
Η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα, ξεκίνησε στις 6 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μιάμιση ώρα αργότερα. Όσο ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από το Ίδρυμα μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων τη Αστυνομίας.
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επιχείρηση την οποία συντόνισε η Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατάληψη ήταν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες.
Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την επιχείρηση
Με απόφασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 11, στο Άγαλμα Βενιζέλου και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο.
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται πως «δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους». Επισημαίνεται δε, ότι από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.
Σημειώνεται ότι ήδη από τη Δευτέρα υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειτο αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πάντως, δεν είχε περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη δύο υδροφόρες («Αίαντες») της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και αστυνομικοί των ΜΑΤ που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση των καμερών με τις οποίες καταγράφονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Στη Θεσσαλονίκη μετέβη άλλωστε εκτάκτως το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.