Επιχείρηση προσέγγισης Ερντογάν με ΗΠΑ και αραβικές χώρες

 
Επιχείρηση προσέγγισης Ερντογάν με ΗΠΑ Αραβικές χώρες

Ενημερώθηκε: 08/03/21 - 15:39

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στην αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως υπάρχουν 3 σημαντικά προβλήματα μεταξύ τους, τα οποία, όμως, μπορούν να λυθούν μέσω του διαλόγου.

«Τα τρία κύρια ζητήματα που βλάπτουν τους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον είναι η «υποστήριξη» των ΗΠΑ στους κούρδους της Συρίας, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 και η παρουσία του ηγέτη του FETÖ, Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ» σημείωσε ο Κάλιν.

«Μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, με το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι αυτά τα ζητήματα για εμάς, πηγάζοντας από την ανησυχία για την εθνική μας ασφάλεια» τόνισε ο Καλίν.

Για τους S-400

«Λένε πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά F – 35 και εμείς είπαμε να το δούμε από τεχνικής άποψης αυτό. Αρνήθηκαν όμως και έπειτα είπαν ότι δεν είναι τεχνικό το ζήτημα αλλά πολιτικό. Εντάξει, λοιπόν, ποιο είναι το πολιτικό ζήτημα, το γεγονός ότι τα αγοράζουμε από τη Ρωσία; Ας μιλήσουμε για αυτό και για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα από κοινού. Με τη Ρωσία, υπήρχαν ορισμένα σημεία διαφωνίας, αλλά καταφέραμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τις ΗΠΑ; Εάν μια άλλη χώρα έρθει σε εμάς με μια μαξιμαλιστική θέση και απαιτήσει πως αυτό θα γίνει είτε με τον τρόπο μας είτε δεν θα γίνει καθόλου, τότε αυτού του είδους η συμπεριφορά μας ωθεί προς άλλες κατευθύνσεις.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος αξιωματούχος.

Επαναπροσέγγιση με τις αραβικές χώρες

Ο Καλίν απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο ,υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες, επισημαίνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης και της Παλαιστίνης, τα οποία ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει, και θέλουμε να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν μπορούμε να λάβουμε αμοιβαία εποικοδομητικά μέτρα, μια τέτοια συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δύο χώρες που μιλούν μεταξύ τους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τις άλλες τέσσερις χώρες του Κόλπου. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με την Αίγυπτο και άλλες χώρες του Κόλπου»

Οι σχέσεις με Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα ένα εποικοδομητικό μομέντουμ με την ΕΕ και πως στόχος της Άγκυρας είναι η σχέση αυτή να προχωρήσει περαιτέρω. Πάντως απέφυγε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα λέγοντας ότι «Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Έλληνες».Εν συνεχεία ο τούρκος εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν με την ΕΕ δηλώνοντας: «η ανανέωση της συμφωνίας μετανάστευσης, η οποία θα ολοκληρώσει το 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) και η ανανέωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο χάρτη πορείας για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη μέλη θέλουν μια αυστηρότερη στάση, μια πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Τουρκίας, αλλά η ένταξη στην ΕΕ για έναν τέτοιο σκοπό στην Τουρκία δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο».