Μόνοι τους τα λένε και μόνοι τους τα παραδέχονται πια. Και εκφράζουν τα παράπονά τους σαν …Κατίνες (με όλο το σεβασμό στις κυρίες που φέρουν το όμορφο όνομα). Μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, η Αμερική του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει την Τουρκία, όπως της αξίζει, όπως πραγματικά είναι: Μία αναξιόπιστη σύμμαχος της Δύσης.
Δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμα ότι έχασαν τον προστάτη τους, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο διέσωζε μονίμως την Τουρκία, αλλά έκανε και κάτι άλλο πιο φρικτό: είχε δώσει το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκλήματα εναντίον των Τούρκων της Συρίας. Και φαίνεται ότι είχε επιτρέψει την εισβολή στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Μόνο που δεν έκλαψε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επειδή το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν απάντησε σε δύο επιστολές του. Η μία αφορούσε το ρωσικό σύστημα S-400 και η άλλη ήταν η συγχαρητήρια προς τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως είπε ο ίδιος, στην επιστολή για τους S-400 εξηγεί το λεγόμενο σενάριο της Κρήτης, το οποίο βεβαίως πρόκειται για προβοκάτσια εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι S-400 δεν έχουν καμία διαφορά με τους S-300, που είχε αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία και σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, αλλά δεν ενσωματώθηκαν ποτέ στο ΝΑΤΟ, ούτε χρησιμοποιήθηκαν.
Σε κάποια φάση, η Αθήνα είχε συναινέσει και είχε επιτρέψει στους Ισραηλινούς, πάντα σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, να κλέψουν την τεχνολογία των S-300. Αλλά σημασία έχει ότι η Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αγόρασε τους S-300, αλλά μόνο τους φιλοξενεί.
Είχε τεθεί κάποτε ένα ερώτημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ: Τι θα συμβεί με τους S-300 σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου. Και είχε δοθεί η απάντηση ότι «βεβαίως θα χρησιμοποιηθούν». Και είχε δοθεί αυτή η απάντηση ως προειδοποίηση και προς τους Τούρκους και προς τους Αμερικανούς.
Ο «πανέξυπνος» κ. Ακάρ, που στην πραγματικότητα είναι ένας μεσαίου βεληνεκούς στρατιωτικός, πιστεύει προφανώς ότι οι Αμερικανοί είναι βλάκες.
Ακόμα και η προηγούμενη κυβέρνηση, που προστάτευε την κατοχική δύναμη, είχε μία θέση για το θέμα των S-400 που δεν άλλαξε ούτε μετά τις όποιες παρεμβάσεις του κ. Τραμπ: Ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με το πολεμικό υλικό της Δύσης. Άλλωστε η αγορά αυτή καθ’ αυτή ήταν η αιτία για τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.
Πόσο μάλλον η σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία τηρεί μία πιο σκληρή αντιρωσική στάση, διότι εκτός όλων των άλλων ο νέος πρόεδρος πιστεύει πως πίσω από την εκστρατεία εναντίον του γιου του Χάντερ, βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ξεκαθάρισε με έντονο μάλιστα τρόπο την αμερικανική θέση για τους S-400: Πρέπει να φύγουν από το τουρκικό έδαφος. Και τοποθετήθηκε και για το θέμα των F-35. Όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ρωσικού συστήματος, η Τουρκία δεν θα πάρει ούτε ένα αμερικανικό μαχητικό.
Άλλωστε τα έξι που είχαν κατασκευαστεί για την Τουρκία αγοράστηκαν ήδη από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Το Πεντάγωνο, απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal ήταν απόλυτο: Η θέση μας, είπε ο εκπρόσωπος, δεν έχει αλλάξει. Και ούτε θα αλλάξει, προσθέτω εγώ. Λόγω των αμερικανικών νόμων, η υπερδύναμη δεν μπορεί να αποδεχθεί ποτέ την παρουσία των S-400 στο τουρκικό έδαφος.
Ο κ. Ακάρ, λοιπόν, κλαίει και οδύρεται διότι δεν του απάντησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου. Είχε συνηθίσει διαφορετικά. Τηλεφωνούσε στη Βιρτζίνια και ο προηγούμενος υπουργός έσπευδε να απαντήσει. Κάποια στιγμή θα του απαντήσει και ο νέος υπουργός, εκτός αν ισχύει αυτό που λέγεται στα πέριξ της Ουάσιγκτον: ότι η περίοδος τιμωρίας της Τουρκίας δεν έχει λήξει ακόμα…
ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι σχέσεις μεταξύ ηγετών και κρατών, έχουν τα κάτω τους και τα πάνω τους. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν αγγίξει το ναδίρ, ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται και σήμερα αρμονικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να θεωρούν συμμάχους τους, στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, τους Κούρδους της Συρίας, που είναι εχθροί της Τουρκίας… Σημειώνω επίσης ότι ο ηγέτης των YPG δήλωσε ετοιμότητα να συνομιλήσει με τους Τούρκους υπό τη μεσολάβηση των Αμερικανών…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έχει αναβιώσει και το παλιό σενάριο, για μεταφορά στο Αζερμπαϊτζάν των S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Όμως όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε πως αν συμβεί αυτό, το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Πηγή: