Ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αδίστακτος για να σωθεί; 

 
Ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αδίστακτος για να σωθεί; 

Ενημερώθηκε: 17/02/21 - 00:41

Του Μιχάλη Ψύλου

«Εξω από την Βουλή οι προδότες βουλευτές που επαινούν τους δολοφόνους μωρών» κραύγαζε ο ακροδεξιός συνεταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ποιοι ηταν οι «προδότες»; Το φίλο-Κουρδικό HDP το οποίο προσπαθεί μήνες τώρα ο Μπαχτσελι να θέσει εκτός νόμου. Αφορμή για την «έκρηξη» Μπαχτσελί ήταν η αμφισβήτηση του HDP για την ανακοίνωση του Τουρκικού στρατού ότι βρέθηκαν 13 Τούρκοι, εκτελεσμένοι από αντάρτες του PKK, στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική επιχείρηση, που είχε τον κωδικό «Δόκανο Αετού 2», είχε διπλό στόχο:

- Πρώτον, τη σύλληψη ή δολοφονία ανώτερων στελεχών του ΡΚΚ που επρόκειτο να συγκεντρωθούν στη Γκάρα, σύμφωνα με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

- Δεύτερον, τη διάσωση των Τούρκων αιχμαλώτων που είχαν απαχθεί κατά το παρελθόν από το ΡΚΚ και κρατούνταν επίσης στην ίδια περιοχή.

Μετά την επιχείρηση, η Αγκυρα έκανε αρχικά λόγο για 13 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί στις σπηλιές της περιοχής. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για στρατιωτικούς και μέλη των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, που είχαν απαχθεί χρόνια πριν από το ΡΚΚ.

Υποτίθεται, ότι οι σοροί των 13 Τούρκων βρέθηκαν -στη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης- σε μια σπηλιά με τραύματα από πυροβόλα όπλα στο κεφάλι, γεγονός που οδήγησε την Αγκυρα να μιλήσει για «εκτελέσεις αμάχων» από το ΡΚΚ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν όμως ότι μεταξύ των 13 θυμάτων ήταν και δύο υψηλόβαθμοι πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2017 από τους αντάρτες του ΡΚΚ και ομολόγησαν τις σχέσεις που είχε το καθεστώς του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου των 13 ομήρων.

Αμφιβολίες και από την αντιπολίτευση

Τις προθέσεις του διδύμου Ερντογάν- Μπαχτσελί αμφισβητεί αλλωστε έντονα και η τουρκική αντιπολίτευση. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουράτ Μπακάν, υπέβαλε πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις χωρίς να πάρει καμία απάντηση από τα υπουργείο Άμυνας και Εσωτερικών.

Το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν κατέθεσε επίσης σειρά ερωτήσεων στη Βουλή σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ και τη δολοφονία 13 Τούρκων πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Αλί Μπαμπατσάν αμφισβητεί τον «πολιτικό και στρατιωτικό στόχο» της επιχείρησης και διερωτάται αν αξιολογήθηκε ως «η τελευταία λύση μετά από εκτίμηση των κινδύνων».

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι η Εισαγγελία στην Άγκυρας ξεκίνησε έρευνες για ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διατύπωναν ανάλογες αμφιβολίες για το ποιοι ευθύνονται για τον θάνατο των 13 Τούρκων αιχμαλώτων.

Όπως έγραψε ένα αντιπολιτευόμενο σάιτ στην Κωνσταντινούπολη, «μόλις ακούστηκαν στα social media αυτές οι δικαιολογημένες ερωτήσεις, άρχισαν να εξαφανίζονται, σαν να βρέθηκαν στο… Τρίγωνο των Βερμούδων»…

Για τις ανάγκες της σωστής ενημέρωσης πρέπει να αναφερθεί και η ανακοίνωση του ΡΚΚ που υποστηρίζει ότι: «Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, καθώς και τις σκληρές μάχες γύρω από τις σπηλιές, προκλήθηκε ο θάνατος ορισμένων από τους πράκτορες, τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς της MİT, οι οποίοι ήταν όμηροί μας».

Η κουρδική οργάνωση ισχυρίζεται ότι η τουρκική επίθεση δεν στόχευε στη διάσωση των ομήρων αλλά μάλλον στην εξόντωσή τους, καθώς ήταν προφανές ότι μια τόσο βαριά επίθεση δεν θα διευκόλυνε ποτέ την ασφαλή διάσωση κανενός.

«Είναι σαφές ότι ο κύριος και μοναδικός υπεύθυνος για τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων είναι αυτός που διέταξε την επίθεση, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στερείται εντελώς ανθρωπίνων συναισθημάτων», υποστηρίζει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK.

Φοβήθηκε ο Ερντογάν τις αποκαλύψεις; 

Μήπως τελικά έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί και η Αγκυρα φοβήθηκε τις αποκαλύψεις των πρακτόρων της ΜΙΤ, που ενδεχομένως να έκαιγαν τον Ερντογάν, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την Ουάσιγκτον;

Οι δύο πράκτορες της ΜΙΤ, που βρέθηκαν νεκροί μεταξύ των 13, είχαν μεταβεί το 2017 στο ιρακινό Κουρδιστάν με αποστολή να απαγάγουν ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ και να τα μεταφέρουν στην Τουρκία. Αντί για αυτό όμως, συνελήφθησαν οι ίδιοι σε μια επιχείρηση των ανταρτών του ΡΚΚ.

Λίγους μήνες αργότερα, σε βιντεοσκοπημένο βίντεο που κυκλoφόρησε στο You Tube, αποκαλύφθηκαν όλα αυτά κατά την ανάκριση των δύο Τούρκων πρακτόρων από τους αντάρτες του ΡΚΚ. Από τότε, η τύχη τους αγνοείτο…

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά το σίγουρο είναι ότι το καθεστώς στην Αγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως την νέα κατάσταση:

Κατ’ αρχήν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, που κρατά όμηρο τον Τούρκο πρόεδρο στη Βουλή, τρίβει τα χέρια του γιατί πλέον βρήκε την καλύτερη ευκαιρία για να απαγορευτεί η λειτουργία του φιλο-Κουρδικού HDP.

Ο Μπαχτσελι ελπίζει οτι στις επόμενες εκλογές το ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα του, θα λεηλατήσει τις ψήφους των Κούρδων ψηφοφόρων, αν δεν υπάρχει το HDP. Γιατί αλλιώς, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να πιάσει το όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Και χωρίς Μπαχτσελί, δεν θα υπάρχει πλέον Ερντογάν, αφού είναι ο μόνος σύμμαχος που του έχει απομείνει…

Ο Μπαχτσελί έχει αποκτήσει μαλιστα και ισχυρές προσβάσεις στον στρατό από τότε που συνεργάζεται με τον Ερντογάν και δεν αποκλείεται να ειχε ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση στο Γκάρα. Απείλησε μαλιστα οτι, «στο εξής τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τη Γκάρα, όσον αφορά την αντιτρομοκρατική στρατηγική».

Αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, που το τελευταίο διάστημα είναι με την πλάτη στον τοίχο λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, της δημοσκοπικής κατάρευσης και των ισχυρών πιέσεων από την Ουάσιγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, η υπόθεση των 13 Τούρκων, του λύνει τα χέρια να περάσει στην αντεπίθεση.

Εκεί μάλιστα που υποτίθεται ότι θα υιοθετούσε μέσα στον μήνα κάποιες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για το «κράτος δικαίου», για να εμφανιστεί «περιστερά» στην Ευρωπαική Ενωση ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, τώρα εμφανίζεται «δικαιολογημένος» να συντρίψει την «τρομοκρατία» κάθε μορφής.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι «τρομοκράτες» αποκαλεί και τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που διαμαρτύρονται για τον εγκάθετο Πρύτανη και κομματικό φίλο του Ερντογάν.

Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ταυτόχρονα,ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί στην ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τον θάνατο των 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, υπήρχε ένα «αν». Γιατί, πολύ προσεκτικά η Ουάσιγκτον καταδίκασε μεν τους φόνους, τονίζοντας όμως «αν επιβεβαιωθεί ότι διαπράχθηκαν από το ΡΚΚ».

Ο Ερντογάν εξοργίστηκε με τις αμφιβολίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον και δεν δίστασε να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δήθεν προστατεύουν το ΡΚΚ. «Το αίμα αυτών των αθώων ανθρώπων στη Γκάρα έχει βάψει τα χέρια όλων όσων υπερασπίζονται, υποστηρίζουν και δείχνουν συμπάθεια για αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αλλα και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αντίς Αμπέμπα που βρέθηκε χθες για να εγκαινιάσει το νέο κτίριο της Τουρκικής πρεσβείας στην Αιθιοπία, κατέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας: «Βλέπουμε ότι χώρες που υποτίθεται ότι καταπολεμούν την τρομοκρατία, να σιωπούν μπροστά σε αυτήν τη σφαγή του ΡΚΚ ή να προσπαθούν να ξεφύγουν με «αν» και «αλλά».

Ο Ερντογάν άδραξε πάντως την ευκαιρία για να περιορίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γείτονα.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να συμπήξει ένα «εθνικό μέτωπο» κατά της «τρομοκρατίας». Ηδη χθες, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού συναντήθηκαν με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Ακσενέρ για να τους πείσουν για την ανάγκη μιας νέας, «πανεθνικής», εκστρατείας κατά των Κούρδων.

Ταυτόχρονα, έβγαλε και το σεισμογραφικό «Τσεσμέ» για έρευνες στο Αιγαίο, εκδίδοντας προκλητικά νέα Navtex μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλλονήσου.

Προφανώς είναι άλλη μια επίδειξη «φιλίας» ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα...

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»