Μόνο τεμενάδες δεν έκανε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη. «Αυτή η συνάντηση σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης μιας συνεργατικής και αμοιβαίας σχέσης, με βάση κοινές αξίες και αρχές» είπε ο Μπορέλ κάνοντας φυσικά τον Τσαβούσογλου να χαμογελά με αυταρέσκεια.
Ο Μπορέλ πρόσθεσε μάλιστα ότι το «το 2020 ήταν μια … περίπλοκη χρονιά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ,αλλά τώρα υπάρχει βελτίωση»!
Είναι επιεικώς απαράδεκτο, αν όχι προκλητικό βέβαια να χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ απλώς … «περίπλοκη» μια χρονιά, κατά την οποία: οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον δύο χωρών μελών-της Ελλάδας και της Κύπρου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, όπως και οι επιθέσεις της Αγκυρας κατά της ίδιας της ΕΕ.
Όπως υπενθυμίζει η γερμανική Die Welt, «ο Ερντογάν ήταν που εξύβριζε τους κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ ως «κρίκους σε μια ναζιστική αλυσίδα». Το φθινόπωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέστησε μάλιστα στον Γάλλο συνάδελφό του Εμμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει «ψυχιατρική θεραπεία».
Να αφήσουμε βέβαια στην περυσινή «περίπλοκη» χρονιά την εξαγγελθείσα τουρκική «λύση» για δύο κράτη στη χώρα μέλος της ΕΕ, που ονομάζεται Κύπρος, την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη, το τουρκο -λιβυκό σύμφωνο για τις ΑΟΖ …
Ηταν προφανές λοιπόν, ότι ο Τσαβούσογλου θα εξέφραζε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Μπορέλ. Όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει μόλις πριν ένα μήνα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», είναι προφανές ότι θα γέλασε με την καρδιά του για την υποτελή στάση του Υπατου Αρμοστή, Μπορέλ.
Αναμφίβολα θα γέλασε επίσης ο Τσαβούσογλου ακούγοντας τον Μπορέλ να λέει ότι «μια άλλη καλή πρόοδος είναι η εξαγγελθείσα επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε άλλωστε την έναρξη των διερευνητικών επαφών, σε αυτόν «πιστώνεται» η …πρόοδος.
Το Βερολίνο καθορίζει τη στάση της ΕΕ
Αλλά για να αποδίδωμε τα του Κάισαρος τω Καίσαρι, δεν φταίει ο ανεκδιήγητος Μπορέλ για την πρωτοφανή επίδειξη υποτέλειας στην Αγκυρα.
Ο Ισπανός Αρμοστής κάνει ότι του λέει το Βερολίνο! Και η Γερμανία δεν αλλάζει, ιστορικά, πολιτική. Ηταν και είναι με την Τουρκία παραδοσιακά σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, παρασύροντάς την βέβαια σε συνεχείς ήττες.
Ειδικά μάλιστα σήμερα, που η Αμερική του Μπάιντεν φαίνεται να αλλάζει στρατηγική και να στριμώχνει την Τουρκία του Ερντογάν, το Βερολίνο θα επιδιώξει για άλλη μία φορά να στηρίξει την χώρα-δορυφόρο της Γερμανίας.
Όχι για τα μάτια του Ερντογάν φυσικά, αλλά για να αποκομίσει γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα από την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων και τις τουρκόφωνες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επηρεάζει και ελέγχει η Αγκυρα.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε μια εξαιρετική ανάλυση -κάποιες εφημερίδες και ορισμένοι δημοσιογράφοι τιμούν άλλωστε το λειτούργημα της ενημέρωσης- εξηγεί με σαφήνεια την δήθεν αλλαγή στάσης του Ερντογάν: «Πριν από περίπου δέκα εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μια πιρουέτα, λέγοντας: «Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας πουθενά αλλού, αλλά στην Ευρώπη, και φανταζόμαστε να χτίσουμε από κοινού το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη».
Έκτοτε, ο Ερντογάν ομιλεί ευχαρίστως για τους «Ευρωπαίους φίλους», ενώ πρόσφατα δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ».
Διερωτάται η γερμανική εφημερίδα; «Γιατί ο Ερντογάν καταφεύγει ξαφνικά σε κολακείες προς την ΕΕ; Δεν είναι ιδεολόγος, αλλά ένας πανέξυπνος πραγματιστής και ένας αυθεντικός πολιτικός της εξουσίας. Μετά την αλλαγή εξουσίας στον Λευκό Οίκο, η χώρα του Βοσπόρου απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, ενώ η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό».
Αυτός είναι λοιπόν, ο λόγος, κατά την Die Welt για τον οποίο η Άγκυρα θέλει να προσεγγίσει και πάλι την ΕΕ. «Η σημαντικότερη υποστηρίκτρια του Ερντογάν είναι η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ» γράφει χωρίς να μασάει τα λόγια της η γερμανική εφημερίδα. Προβλέπει μάλιστα ότι «με την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, η αλλαγή πορείας με πρωτοβουλία των Ερντογάν και Μέρκελ θα ξεκινήσει πλέον επίσημα».
Δεν έχει να περιμένει τίποτα η Αθήνα από την ΕΕ
Με δεδομένη την στάση αυτή του Βερολίνου η Αθήνα δεν έχει τίποτα να περιμένει στις διερευνητικές συνομιλίες της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη. Οταν μάλιστα ουδεμία επαφή έχει υπάρξει με την αμερικανική πλευρά.Το Der Spiegel παραδέχεται άλλωστε ότι «κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Βερολίνο ήταν αυτό που διατήρησε και μεσολάβησε για την επαφή με τις δύο πλευρές στο παρασκήνιο».
Διερωτάται βέβαια το γερμανικό περιοδικό «πόσο πολύ μπορούμε να εμπιστευθούμε την επίθεση γοητείας από την Άγκυρα; Η πολιτική διάθεση εκεί αλλάζει εκπληκτικά γρήγορα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αλλάζει συχνά την πορεία του ,πότε είναι με την ΕΕ και πότε πραγματοποιεί επιθέσεις». Τώρα υποτίθεται ότι το «εκκρεμές Ερντογάν» βρίσκεται σε «φάση χαλάρωση», όπως λέει το Spiegel.
…Χαλαρά, λοιπόν, η Αγκυρα θα βάλει στο τραπέζι καμμιά 60ριά «γκρίζα» για την ίδια θέματα -και όταν η ελληνική αντιπροσωπεία φυσικά και θα απορρίψει, θα μας …καταγγείλουν ότι δεν θέλουμε τον διάλογο και την ειρήνη. Και φυσικά τότε ,οι ευρωπαικές πιέσεις θα ενταθούν! Όχι προς την Αγκυρα, αλλά στην Αθήνα. Το γνωστό παιγνίδι με τον…μουτζούρη ή το blame game πιο διπλωματικά!
Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει ει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
«Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία» γράφει ξεδιάντροπα η Βαυαρέζικη εφημερίδα, λες και θα πρέπει να τη ρωτήσουμε!
Δεν διστάζει μάλιστα να υπενθυμίζει προκλητικά ότι «το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου». Καταφεύγει μάλιστα και σε ψεύδη λέγοντας ότι «η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία», όταν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ράμα επί τούτου.
Η γαλλική Le Figaro προειδοποιεί βέβαια ότι «το παλιρροϊκό κύμα έχει στραφεί κατά του Προέδρου Ερντογάν με την απώλεια υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν».
Επιπλέον, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα με τα «προβλήματα της οικονομίας στην Τουρκία , καλύβα καταρρέει και ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη της μεσαίας τάξης».
Ποιος ακούει όμως; Όταν το Βερολίνο είναι αυτό που δίνει τις εντολές.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»