Το Βατικανό επαναφέρει το θέμα του πρωτείου

 
Το Βατικανό επαναφέρει το θέμα του πρωτείο

Ενημερώθηκε: 22/01/21 - 02:56

Σχεδόν 10 αιώνες μετά το Βατικανό θέλει να επαναφέρει το θέμα του πρωτείου του Πάπα ως προϋπόθεση διαλόγου με άλλα δόγματα.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την εβδομάδα Προσευχής για την Χριστιανική ενότητα από τον επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου καρδινάλιο Kurt Koch. Για το Βατικανό το Παπικό πρωτείο είναι η αποστολική εξουσία του Επισκόπου Ρώμης, επί των υπόλοιπων εκκλησιών, Λατινικών και Ανατολικών, που αποτελούν την Καθολική Εκκλησία. Αποκαλείται επίσης "Πρωτείο του Ρωμαίου Ποντίφικα", Πρωτείο του Πέτρου, ή Ρωμαϊκό πρωτείο.

Για την ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί ενότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης χωρίς αλλαγές στη διδασκαλία που αφορά στο παπικό πρωτείο. Το εμπόδιο αυτό παραμένει ισχυρό, καθώς, εκτός άλλων, η αποδοχή του με τη σημερινή μορφή θα σήμαινε και αποδοχή όλων των άλλων δογματικών διαφορών που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (π.χ. το αλάθητο του Πάπα).Παρά το γεγονός οτι η διαφορά αυτή θεωρείται ανυπέρβλητη ο Κοχ επισημαίνει: "Εμείς οι Καθολικοί θεωρούμε την υπεροχή (πρωτείο) του Επισκόπου της Ρώμης ως δώρο από τον Κύριο στην Εκκλησία του".

Την θέση αυτή διατύπωσε στο δοκίμιο του που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Εβδομάδα της Προσευχής όπου ο Κοχ αναφέρει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα αναγνωρίσει αργά ή γρήγορα την ανάγκη για μια μορφή πρωτείου που θα περιλαμβάνει νομικά στοιχεία. Ο καρδινάλιος του Βατικανού είναι πεπεισμένος ότι σε έναν οικουμενικό διάλογο με τους Ορθόδοξους, «πρέπει να υπάρχει προθυμία να μάθουμε και από τις δύο πλευρές» για τη συνοδικότητα και το πρωτείο.

Με τον τρόπο αυτό τονίζει ότι «η πιο σημαντική συμβολή» που μπορεί να κερδίσει η Καθολική Εκκλησία είναι η «ενίσχυση της συνοδικότητας».

Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό , όπως λέει « από την πλευρά των Ορθοδόξων Εκκλησιών μπορούμε να περιμένουμε την αναγνώριση ότι το πρωτείο σε οικουμενικό επίπεδο δεν είναι μόνο δυνατό και νόμιμο θεολογικά, αλλά και απαραίτητο» και ότι «ένας αξιόπιστος σύνδεσμος μεταξύ της ιεραρχικής και της συνοδικής αρχής θα ευνοούσε την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου με την Ορθοδοξία».

Κατά την άποψή του, «ο στόχος της ενότητας σε οικουμενικό επίπεδο δεν μπορεί να περιοριστεί στην απλή τιμητική υπεροχή (πρωτείο), αλλά πρέπει να περιλαμβάνει νομικά στοιχεία. Εμείς οι Καθολικοί θεωρούμε την υπεροχή (πρωτείο) του Επισκόπου της Ρώμης ως δώρο από τον Κύριο στην Εκκλησία του και, ως εκ τούτου, επίσης ως προσφορά σε όλο τον Χριστιανισμό στο δρόμο της ανακάλυψης της ενότητας και της ζωής σε ενότητα", ανέφερε ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου.