Ρόδος: Τι είπαν στην απολογία τους οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπίας

 
Ρόδος: Τι είπαν στην απολογία τους οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπίας

Ενημερώθηκε: 22/12/20 - 09:08

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες το απόγευμα, μετά την απολογία τους και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES».

Οι ανωτέρω κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

Πιο συγκεκριμένα ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου πέρασε την πόρτα του γραφείου της κ. Ανακρίτριας στις 10.15 το πρωί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, φορώντας μάλιστα αλεξίσφαιρο γιλέκο και η απολογία του διήρκεσε μέχρι τις 12.40.

Οπως και προανακριτικά, αφού αναφέρθηκε στην οικογενειακή του κατάσταση, στις σπουδές του και στην απασχόλησή του στο προξενείο, αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα «επιφυλάχθηκε των δικαιωμάτων του».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος από τον 8ο μήνα του 2008 έως τον ίδιο μήνα του 2009 και περιέγραψε ακολούθως πως απασχολείται από 8ετία ως γραμματέας στο προξενείο με καθήκοντα και διερμηνέα.

Τόνισε ακόμη ότι συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ο σύνδεσμός του ουσιαστικά με τις αρχές και τους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με τον 52χρονο ναυτικό υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, ότι οι σχέσεις τους, που αναπτύχθηκαν όχι με δική του πρωτοβουλία αλλά του συγκατηγορούμενού του, είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Μιλούσαν, όπως διατείνεται, για οικογενειακά τους θέματα, για την μηχανοκίνηση και το φαγητό αλλά και για την… πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ερωτήθηκε γιατί απέστειλε στον 52χρονο πακέτο συνομιλίας κινητής τηλεφωνίας και αποκρίθηκε ότι το έκανε για να έχουν φιλικές επαφές.

Αφήνει να εννοηθεί ότι η όλη υπόθεση είναι κατασκευασμένη από ένα άτομο που προέβη σε ανώνυμη καταγγελία και τον 52χρονο, λέγοντας μάλιστα ότι αυτοί που ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ψευδή γεγονότα εις βάρος του «τους παραδίδει στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Εκανε επίσης λόγο για παράβαση ελευθεριών και δικαιωμάτων του.

Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι είναι άτομο χαμηλών τόνων, ότι διάγει μια ήρεμη ζωή και υποστήριξε ότι η προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση συνιστά πράξη καθαρά πολιτική και όχι προσωπική, προκύπτουσα απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών!

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη δίωξη εις βάρος του τόνισε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει κηρυχθεί, ούτε βέβαια και επίκειται πόλεμος με την Τουρκία. Διατείνεται μάλιστα ότι πρόκειται για μια λανθασμένη ερμηνεία των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε συνδυασμό με την λανθασμένη εικόνα που δίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελληνική επικράτεια προκειμένου να ενισχύσουν το εθνικό φρόνημα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή ‏γνώμη από τα σημαντικά εσωτερικά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα και ενισχύονται και από την έκρηξη της πανδημίας του Covid 19 !!.

‏Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων μεταξύ δύο γειτονικών χωρών τις οποίες συνδέουν περισσότερα κοινά παρά τις χωρίζουν, ακόμα και αν χαρακτηρίζεται από συναισθηματική ένταση και φόρτιση δεν θα έπρεπε να ερμηνεύεται ως «στρατιωτική εμπλοκή».

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη δίωξη ανέφερε ότι είναι μιας άνευ προηγουμένου πλεκτάνης αγνώστου κύκλου προσώπων και υποστήριξε ότι ο 52χρονος δεν του διαβίβασε μυστικά, αφού εάν εκείνος ή οποιοσδήποτε Έλληνας ή αλλοδαπός ταξίδευε ή ετύγχανε να ευρίσκετο κατά ‏τους χρόνους εκείνους στην παραμεθόριο, θα μπορούσε να τα δει μόνος του.

‏Υποστήριξε ότι δεν συνιστά κρατικό μυστικό τόσο η ύπαρξη στρατιωτικών πλοίων στο Καστελόριζο όσο και η ύπαρξη φαντάρων σε ένα επιβατηγό πλοίο. Διατείνεται ότι από πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο ‏αλλά και από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ίδιοι οι Έλληνες ‏στρατιωτικοί αλλά και απλοί πολίτες δημοσίευαν τη θέση πολεμικών πλοίων.

‏Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν πληρούνται οι όροι που θέλει ο νομοθέτης για την προσωρινή του κράτηση και ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους, ή με όρους ή ακόμη να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, τα έξοδα του οποίου θα καλύψει ο ίδιος.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ

Ο μάγειρας, όπως έγραψε η «δημοκρατική», ήταν συνεργάσιμος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ομολογήσει τις πράξεις του από την πρώτη στιγμή.

Εχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up». Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Μια από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος αναφέρει, ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους, τον παρέλαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον μετέφερε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό. Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρίσκεται στο Καστελλόριζο να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής what’s up. Υποστήριξε ότι έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ’ αυτά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο ισχυρισμός του ότι ήταν η σύζυγος του εκείνη που τελικά τον έπεισε να αποφεύγει τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου.

Τα ίδια επιβεβαίωσε μάλιστα και σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε προανακριτικώς.

Χθες ενώπιον της κ. Ανακρίτριας, παρουσία του συνηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή, τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2020 του τηλεφώνησε κάποια στιγμή στο κινητό του τηλέφωνο ο 35χρονος, που του είπε ότι είχε βρει τον τηλεφωνικό του αριθμό από μία κοινή τους γνωστή από την Κομοτηνή και του ζήτησε να βρεθούν από κοντά.

Στην συνάντησή τους, όπως είπε, μιλούσαν για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και ότι μια εβδομάδα μετά την πρώτη τους συνάντηση, του ζήτησε να ξαναβρεθούν και τότε του ζήτησε να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας του η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’ s up.

Στα επόμενα δύο ταξίδια του, όπως ομολόγησε εκ νέου, επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονταν στην περιοχή της Μεγίστης, χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία. Οπως ισχυρίστηκε έκτοτε διέκοψε κάθε επαφή μαζί του, ενώ ουδέποτε περιήλθαν εις γνώση του πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, στρατιωτικούς και στρατιώτες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ακόμα και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερε κατά τις δύο μοναδικές τους συνομιλίες, ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να διασχίζει εκείνη την ημέρα την συγκεκριμένη περιοχή.

ισχυρίστηκε, ότι οι μοναδικές πληροφορίες που διαβίβασε δύο μοναδικές φορές στον 35χρονο, ήτοι τον αριθμό των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή του Καστελλορίζου, δεν αποτελούν κρατικά απόρρητα, καθώς μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ήτοι η πληροφορία αυτή δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων.

Αιτήθηκε και ο ίδιος να αφεθεί ελεύθερος και εναλλακτικά να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, αναλαμβάνοντας ομοίως τα έξοδα.

Η ΚΑΤ’ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Tην 18.10 ώρα μετά το πέρας της τρίωρης περίπου απολογίας του 52χρονου ακολούθησε η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κατηγορουμένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκληση στο γεγονός ότι και οι δύο δέχτηκαν ότι συναντήθηκαν δια ζώσης και μάλιστα την μια σε οικία.
Η διάσταση στα όσα υποστηρίζουν υφίσταται στο περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών με τον 35χρονο να αρνείται κατηγορηματικά ότι αφορούσαν πληροφορίες για κινήσεις του στρατού και τον 52χρονο να διατείνεται ότι του ζητήθηκε να δώσει στοιχεία, και ότι αυτά που έδωσε δεν ήταν «απόρρητα» και ικανά να βλάψουν την χώρα.

Γενικά πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους δεν προέκυψε κάτι που παρεκκλίνει από τους προανακριτικούς και ανακριτικούς ισχυρισμούς που ανέπτυξαν.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι στην οικία του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop ενώ από τον 52χρονο έχουν κατασχεθεί δύο κινητά τηλέφωνα.

Ολα τα πειστήρια έχουν αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου και ελέγχονται, ενώ έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την άρση του απορρήτου του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων καθώς και άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων. Ελεγχοι πραγματοποιούνται επίσης με άρση του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων σε cloud servers.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διενεργήσουν ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως viber, what’s up κλπ.

Πηγή: dimokratiki.gr