Πώς θα αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στα ρεβεγιόν – Οι συμβουλές των ειδικών

 
Πώς θα αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στα ρεβεγιόν – Οι συμβουλές των ειδικών

Ενημερώθηκε: 15/12/20 - 10:13

Σχεδόν έφτασαν οι γιορτές , σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς το ΕΣΥ παραμένει σε πίεση. Και ο φόβος κυβερνώντων και επιστημόνων είναι μη γίνει η γιορτή των Χριστουγέννων, αφορμή για να ξεφύγει η κατάσταση και να βρεθούμε σε δυσχερή θέση τον Ιανουάριο.

Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, σημειώνουν. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν και κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους. Πολλοί, είναι εξάλλου, αυτοί που θεωρούν ότι ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.

νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη

Σύμφωνα με μια , τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων.

Όλοι ζητούν να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα, να κάνουμε υπομονή μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, καθώς αυτό που προέχει είναι να να αποφευχθεί η έξαρση του ιού στις γιορτές για να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου.

Τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Υπάρχει όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια, ενώ σε ισχύ είναι και η απαγόρευση της μετακίνησης από μία περιφέρεια σε άλλη.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εντατικοί και καθ΄όλη την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.

Χτες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε πέντε συν μία συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα.

«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό είναι λογικό να μη γίνει. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα:

-- Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε.

-- Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.

-- Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις.

-- Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα».

-- Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια.

- Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

Τέλος, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στη χώρα.