Tην έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου να στείλει στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν στη ρωσοτουρκική αποστολή επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε την Δευτέρα o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην εισήγησή του προς την Εθνοσυνέλευση, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ζητεί κοινοβουλευτική έγκριση για την αποστολή στρατιωτών που θα εγκαταστήσουν ένα «κέντρο συντονισμού» με τη Ρωσία για την επίβλεψη της εκεχειρίας. Η έγκριση για την ανάπτυξη των στρατιωτών, η εξασφάλιση της οποίας δεν αναμένεται να είναι παρά μια τυπική διαδικασία, θα ισχύει για έναν χρόνο και ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν θα προσδιοριστεί από τον Ερντογάν.
Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πρακτικά επικυρώνει τις στρατιωτικές νίκες των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν στη διάθεσή τους -μεταξύ άλλων- σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό από Τουρκία, Ισραήλ, ενώ μέσω της Τουρκίας Σύροι μισθοφόροι στάλθηκαν στη γραμμή του μετώπου.
Στο Αζερμπαϊτζάν επιστρέφονται -σταδιακά μέχρι την 1η Δεκέμβρη- ορισμένες περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και χρησιμοποιούνταν ως ζώνες ασφαλείας από τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα, καθώς και ορισμένα εδάφη εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατά κύριο λόγο είναι πρώην περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, που η Αρμενία είχε καταλάβει στον πόλεμο του '94 και εκκρεμούσε η επιστροφή τους βάσει παλιότερων συμφωνιών. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα εδάφη τους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Ο πιο σημαντικός όμως όρος της συμφωνίας είναι η παρουσία περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών (ως «ειρηνευτική δύναμη») περιμετρικά του Ναγκόρνο Καραμπάχ (των εδαφών που του απέμειναν μετά τη συμφωνία) για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις, αν δεν υπάρξει άλλη σχετική συμφωνία. Προκειμένου να μην αποκοπεί η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, από την Αρμενία ως αποτέλεσμα των εδαφικών παραχωρήσεων, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ελέγχουν και τον διάδρομο του Λατσίν, που συνδέει τα δύο εδάφη. Επίσης, τα ρωσικά στρατεύματα θα εξασφαλίζουν την οδική και επικοινωνιακή σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν.
Αν και η Τουρκία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της συμφωνίας αυτής, η Άγκυρα έσπευσε να δηλώσει μετά την υπογραφή της πως Τούρκοι στρατιώτες θα λάβουν μέρος στην παρακολούθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός από το κέντρο συντονισμού.
Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Άγκυρα τους όρους λειτουργίας του κέντρου αυτού, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας και ο τόπος εγκατάστασης του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί.
Η εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στο Αζερμπαϊτζάν, αφορά στη διασφάλιση της λειτουργίας του κοινού κέντρου επίβλεψης Τουρκίας - Ρωσίας, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. «Εκεί όπως γνωρίζετε θα δημιουργηθεί κέντρο επίβλεψης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο χρειάζεται να σταλούν Τούρκοι στρατιωτικοί. Πρόκειται για ενεργοποίηση εσωτερικών διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την εισήγηση του Ερντογάν προς το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας».
«Όσον αφορά στις συμφωνίες για τη δημιουργία κοινού κέντρου επίβλεψης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αυτό είναι προϊόν των διμερών συμφωνιών Ρωσίας και Τουρκίας», προσέθεσε ο Πεσκόφ.