Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες προφανώς στοχεύουν αμάχους, λέγοντας ότι αποτελούν "απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής". Οι χώρες αυτές, συμπροεδρεύουν της λεγόμενης ομάδας του Μινσκ.
Σε ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών παραπάνω χωρών δηλώνουν ότι "οι πρόσφατες επιθέσεις που φέρεται να στοχεύουν εγκαταστάσεις αμάχων", τόσο στη ζώνη σύγκρουσης όσο και αλλού στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με Παρίσι, Μόσχα και Ουάσινγκτον, και "ο χαρακτήρας δυσανάλογων τέτοιων επιθέσεων αποτελούν απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής".
Οι Ζαν Ιβ Λεντριάν, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ καταδικάζουν έντονα την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας εντός και εκτός της ζώνης σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για "άμεση και άνευ όρων εκεχειρία" και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν να "δεσμευτούν τώρα να επαναλάβουν τη διαδικασία διευθέτησης, με βάση ισχύουσες θεμελιώδεις αρχές και συναφή διεθνή κείμενα γνωστά και στα δύο μέρη".
Η ομάδα του Μινσκ συγκροτήθηκε το 1992, με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σήμερα και προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στις συνομιλίες με τους δύο ΥΠΕΞ, ο Μπίγκαν εξέφρασε "βαθιά ανησυχία για αναφορές για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και επέκταση του θεάτρου των επιχειρήσεων στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ενώ εξακολουθούν για ένατη ημέρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των Αρμένιων αυτονομιστών σε αυτόν τον ορεινό θύλακα. Η επικοινωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο, έγινε με πρωτοβουλία του αρμένιου πρωθυπουργού.
"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις", ανέφερε το Κρεμλίνο.