Αντιδράσεις και θυμό στο βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους έχει προκαλέσει ο Μπόρις Τζόνσον με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να αποσύρει μέρος της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο πέμπτος πρώην πρωθυπουργός μετά τον Τόνι Μπλερ και τον Τζον Μέιτζορ που εκφράζει τις "αμφιβολίες" του σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός το έχει χαρακτηρίσει ως "νομικό δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα και κυρίως για το πρωτόκολλο που αφορά την βόρεια Ιρλανδία".
Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά επέμεινε ότι είναι "κρίσιμο" για να εξασφαλιστεί η απεριόριστη πρόσβαση αγαθών από τη Βόρεια Ιρλανδία στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την Παρασκευή ωστόσο οι Ευρωπαίοι διαμήνυσαν ότι δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε νέα συμφωνία εμπορίου ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Τέλη Οκτωβρίου λήγει η διορία για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, αυξάνοντας την πιθανότητα να προκληθεί ένα αξεπέραστο πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις τους, ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, στις αρχές του 2021.
Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κοινοβούλιο και θα ολοκληρωθεί αύριο, χαρακτηρίστηκε "λανθασμένο" από την πλευρά της αντιπολίτευσης – τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των εργατικών, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph ανέφερε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει στο κοινοβούλιο, αν δεν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις.
Επίσης, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι είπε ότι "πλήττεται πολύ σοβαρά" η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου "ως έμπιστου εταίρου".
Πηγή: ert.gr