Φιλιππίνες: Μια 5χρονη ανάμεσα στους νεκρούς από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

 
Φιλιππίνες: Μια 5χρονη ανάμεσα στους νεκρούς από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Ενημερώθηκε: 27/08/16 - 20:06

Ο "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" που κήρυξε εδώ και δύο μήνες ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους μέχρι τώρα, με το πιο πρόσφατο και νεαρότερο θύμα του στην 5χρονη Ντανίκα Μέι Γκαρσία, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rappler, δύο άντρες που οδηγούσαν μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας του μικρού κοριτσιού στο Νταγκουπάν Σίτι, 150 βορειοδυτικά της Μανίλας και άνοιξαν πυρ στην οικογένεια που εκείνη την ώρα έτρωγε.

Στόχος των ανδρών ήταν ο παππούς του κοριτσιού, ο 53χρονος Μάξιμο Γκαρσία, που είχε είδη παραδοθεί στην αστυνομία λίγες ημέρες νωρίτερα επειδή είχε ενημερωθεί πως βρισκόταν στη λίστα με τους υπόπτους για εμπόριο ναρκωτικών. Είχε ανακριθεί και αφεθεί ελεύθερος. Ο Γκαρσία έτρεξε στο πίσω μέρος του σπιτιού και οι δύο άντρες τον κυνήγησαν πυροβολώντας τον, όπως και την εγγονή του που εκείνη την στιγμή έβγαινε από το μπάνιο.

"Είναι τόσο οδυνηρό για μας", δήλωσε η γιαγιά Τζέμα Γκαρσία και πρόσθεσε πως έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε πως ο άντρας της ήταν ύποπτος για ναρκωτικά. Ο Μάξιμο ήταν οδηγός τρικύκλου, ενός παραδοσιακού μέσου μετακίνησης στις Φιλιππίνες, αλλά σταμάτησε πριν από τρία χρόνια όταν υπέστη έμφραγμα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Νταγκουπάν Νιλ Μιρό διευκρινισε πως μόνο την περασμένη Τρίτη σκοτώθηκαν 26 ύποπτοι για εμπόριο ναρκωτικών στην πόλη του.

Σε όλες τις Φιλιππίνες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι από την 30η Ιουνίου όταν ανέλαβε ο Ντουτέρτε, γνωστός και ως "Τιμωρός" την προεδρία. Ο 71χρονος σκληρός πρώην δήμαρχος της πόλης Νταβάο έχει υποσχεθεί πως θα εξαλείψει τη μάστιγα των ναρκωτικών στη χώρα. Εχει ταχθεί δημόσια υπέρ του να σκοτώνονται οι ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις, έχει φτάσει ακόμα και στο σημείο να προτρέψει τους πολίτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

"Δεν μπορείτε να με σταματήσετε", δήλωσε ο Ντουτέρτε, γνωστός και ως "Τιμωρός"

Την Δευτέρα, επιτροπή της Γερουσίας των Φιλιππίνων άρχισε έρευνα για τον αυξημένο αριθμό θανάτων επί προεδρίας Ντουτέρτε--διάρκειας ούτε δύο μηνών. Μάρτυρες μετα πρόσωπα καλυμμένα έδωσαν μαρτυρίες για τους δικούς τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από την αστυνομία.

Ο Γενικός Διευθυντής της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Ρόναλντ ντελα Ρόζα κατέθεσε στην επιτροπή πως μόνο 756 σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Ο ντελα Ρόζα τόνισε πως οι υπόλοιποι πέθαναν επειδή αντιστάθηκαν. "Αν δεν είχαν αντισταθεί θα ήταν ζωντανοί", είπε.

Οι περισσότεροι θάνατοι, όπως φαίνεται, προκλήθηκαν από αυτόκλητους τιμωρούς που έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους.

"Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξελέγη για να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου. Είναι ενθαρρυντικό που στον λάγο του μετά την ανάληψη της προεδρίας είπε πως οι Φιλιππίνες θα τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές πηγάζουν από το διεθνές Δίκαιο", τόνισε ο Ραφέντι Ντζαμίν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. "Τώρα όμως είναι στην εξουσία πρέπει να κάνει πράξη τα λόγια του και να ξεχάσει τις προηγούμενες πρακτικές του", πρόσθεσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ντουτέρτε να διασφαλίσει πως οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου δεν θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.