Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το 90% της πόλης Χάσακα, μετά από μία εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν την κεντρική φυλακή μετά από έντονες μάχες, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέχρι σήμερα τα δύο τρίτα της Χάσακα ελέγχονταν από δυνάμεις προσκείμενες στις κουρδικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι υπόλοιπες συνοικίες ήταν στα χέρια των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (FDN). Οι άνδρες της FDN ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο και στη νότια πλευρά της πόλης και αναγκάζονταν να περνούν από τα σημεία που ήλεγχαν οι Κούρδοι κάθε φορά που ήθελαν να φύγουν από τη ζώνη αυτή. Το γεγονός αυτό προκαλούσε έντονες τριβές που οδήγησαν σε συγκρούσεις το 2015, όχι όμως τόσο σοβαρές ή σφοδρές όσο οι σημερινές.
Οι Κούρδοι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Γουεϊράνε, της μεγαλύτερης συνοικίας της Χάσακα όπου βρίσκεται η κεντρική φυλακή. Νωρίτερα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία Αν Νάσουα και πολλά κτίρια στη νότια πλευρά της πόλης.
"Οι Ασάγιεχ (σ.σ. οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) ελέγχουν το 85% της πόλης" είπε από την πλευρά του η Μεσκίν Άχμεντ, μια αξιωματούχος της αυτόνομης διοίκησης που έχουν συγκροτήσει οι Κούρδοι της Συρίας από το 2012. Οι τομείς που καταλήφθηκαν "δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στο καθεστώς, θα παραμείνουν στα χέρια των Ασάγιεχ", συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσω WhatsApp.
Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου είναι οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στη Χάσακα.
Για να βρεθεί μια διέξοδος, νωρίς σήμερα το βράδυ ήταν σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια της Ρωσίας στο Χμεϊμίμ, την αεροπορική βάση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Οι Ρώσοι είναι σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά ταυτόχρονα διατηρούν καλές σχέσεις με τους Κούρδους.
Το κυριότερο αίτημα των Κούρδων είναι η διάλυση των FDN, τις οποίες κατηγορούν για "προβοκάτσια". "Ζητάμε τη διάλυση των FDN και να σταματήσει το καθεστώς να στρατολογεί νεαρούς (Κούρδους) για να συμμετέχουν στον πόλεμό του εναντίον των ανταρτών", είπε η Άχμεντ. "Ζητάμε επίσης να σταματήσουν οι συλλήψεις πολιτών (στη Χάσακα) από το καθεστώς (...) Αυτοί οι όροι είναι αδιαπραγμάτευτοι", τόνισε.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις συγκρούσεις. Την Κυριακή, μια πηγή του συριακού στρατού κατηγόρησε τους Κούρδους ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων επειδή αρνήθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος να περάσουν από τις ζώνες τους για να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Καμισλί.
Επωφελούμενοι από τον πόλεμο, οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, ανακήρυξαν τον Μάρτιο μια "ομόσπονδη περιοχή" στην οποία περιλαμβάνεται και η Χάσακα. Όμως το καθεστώς εξακολουθεί να ασκεί κάποιον έλεγχο στη ζώνη αυτή. "Πρέπει το καθεστώς να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση ως τετελεσμένο γεγονός" τόνισε η Άχμεντ, διαψεύδοντας όμως ταυτόχρονα κάθε ιδέα για ίδρυση ενός "ανεξάρτητου" Κουρδιστάν.
Σχετικά Θέματα:
Συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για να εμποδίσουν τη δημιουργία Κουρδιστάν