Μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων ετοιμάζεται να διανύσει ένας σημαντικός όγκος χρυσού που θα ταξιδέψει από την Αυστραλία στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, ώστε να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για το λαμπερότερο από τα ασφαλή καταφύγια.
Στην Αυστραλία, η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας του πολύτιμου μετάλλου έχει επιταχύνει την παραγωγή ράβδων χρυσού ενός κιλού για να καλύψει τη ζήτηση στη Νέα Υόρκη. Το σημαντικότερο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στον κόσμο, εν μέσω πανδημίας και της στροφής των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια, αντιμετώπισε ανεπάρκεια ράβδων χρυσού, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων.
Η αιτία δεν ήταν άλλη από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, που καθήλωσαν τα αεροσκάφη στο έδαφος, δυσχεραίνοντας τη μεταφορά του χρυσού, ενώ επέβαλαν αναστολή της λειτουργίας ορισμένων μονάδων επεξεργασίας του πολύτιμου μετάλλου. Και το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί έλλειψη των γνωστών παραλληλεπίπεδων ράβδων χρυσού βάσει των οποίων κλείνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων. «Παράγουμε όσες περισσότερες ράβδους τού ενός κιλού μπορούμε, έχουμε φθάσει στους 7,5 τόνους την εβδομάδα προς το παρόν και έχουμε ήδη προπωλήσει μέχρι και την παραγωγή του Μαΐου», δηλώνει στο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Χέινς, διευθύνων σύμβουλος της Perth Mint.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, στη διάρκεια ενός χαοτικού διημέρου στα τέλη Μαρτίου, η τιμή προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά της Νέας Υόρκης ήταν κατά 70 δολάρια υψηλότερη από την τιμή άμεσης παράδοσης στην αγορά του Λονδίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Η διαφορά έχει υποχωρήσει ήδη σε επίπεδα γύρω στα 21 δολάρια, αλλά παραμένει εντυπωσιακή σε σύγκριση με τις μικρές διαφορές ολίγων δολαρίων που χωρίζουν τις δύο τιμές υπό κανονικές συνθήκες. Αιτία είναι, όπως τονίζει ο κ. Χέινς, «η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας: υπάρχει άφθονος χρυσός, αλλά δεν είναι στην κατάλληλη μορφή ούτε στην κατάλληλη θέση».
Την ίδια στιγμή, παρόμοιος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά χρυσού του Λονδίνου. Σύμφωνα με τη Ρουθ Κράουελ, διευθύνουσα σύμβουλο της Ενωσης Αγορών Χρυσού του Λονδίνου, θα πρέπει να επιτραπεί η μεταφορά του μετάλλου εκτός της πόλεως αν επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.
«Τι θα γίνει αν κλείσουν αεροδρόμια, αν επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα ταξίδια;» διερωτάται η κ. Κράουελ και σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg αναφέρει πως η αγορά χρυσού του Λονδίνου «έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά κέντρα και συνεργάζεται με αυτά σε θέματα σχετικά με τα θησαυροφυλάκια ανά τον κόσμο».
Η πρωτεύουσα της Βρετανίας αποτελεί κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου χρυσού από το 1732, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ίδρυσε το πρώτο θησαυροφυλάκιο στην πόλη. Και τώρα οι διαπραγματευτές χρυσού αναγκάζονται να προβληματιστούν για το τι θα συμβεί αν δεν μπορεί πλέον να μεταφερθεί ο χρυσός από και προς το Λονδίνο.
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου φυλάσσονταν 8.326 τόνοι χρυσού και βέβαια για την παγκόσμια αγορά είναι σημαντικό να μπορούν να μεταφερθούν.
Ενα άλλο παρεπόμενο της πανδημίας είναι ότι ανάγκασε τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού της Αυστραλίας να αναζητήσει την πρώτη ύλη της πέραν των μονίμων προμηθευτών της στην εγχώρια αγορά και να στραφεί σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Η Perth Mint έχει κλείσει νέα συμβόλαια με ορισμένους παραγωγούς χρυσού στη Βόρεια Αμερική και με επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική. Οπως τονίζει ο κ. Χέινς, από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του κορωνοϊού, όλο και περισσότερες εταιρείες ορυχείων θέλουν να κλείσουν συμβόλαια με τη βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού.
«Πήραμε κάποιον πρόσθετο όγκο χρυσού από την Αφρική και κλείσαμε και άλλα τρία-τέσσερα συμβόλαια που βρίσκονται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης», τονίζει ο κ. Χέινς. Στο μεταξύ, η ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικονομία η τρέχουσα κρίση.
Πηγή: Καθημερινή