Κορονοϊός: Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 600 ευρώ στους επιστήμονες

 
Κορονοϊός: Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 600 ευρώ στους επιστήμονες

Ενημερώθηκε: 05/04/20 - 08:39

Κορονοϊός - Μέτρα: Υπογράφτηκε και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό επιστημονικούς κλάδους της χώρας. Οι 180.342 επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι προς το παρόν μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ, αποκτούν τη δυνατότητα να εισπράξουν 600 ευρώ, εφόσον συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων συνολικής διάρκειας 100 ωρών.

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Πρόκειται για μία δράση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία θα ενταχθούν οι 6 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι: μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι / λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, όπως ορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 180.342 επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης.

Οι επιστήμονες - δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO).

2. Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.

3. Ηλεκτρονικό εμπόριο - ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία.

4. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης.

5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές / Ψηφιακή υπογραφή - Ψηφιακά πιστοποιητικά - Ψηφιακή ανταπόκριση με το Δημόσιο / Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη.

6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (Smart Buildings).

7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets / Xρηματοοικονομική χρήση / Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία.

8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον.

9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας.

10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης:

Η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ), ενεργώντας ως δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 4314/2014 αναλαμβάνει την υλοποίηση της δράσης: «Ειδικό Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης με Πιστοποίηση για Επιστήμονες Πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 Βασικούς Επιστημονικούς Κλάδους της Χώρας βάσει ΚΑΔ Οριζόμενων από το υπουργείο Οικονομικών».

Η δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (ΣΑΕ Ε034 κωδικός έργου 50548764) και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές ενέργειες, από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις» και 2Σ «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεραιότητας 8v.

Σκοπός της δράσης είναι πρωτίστως η ενίσχυση των επιστημόνων που εντάσσονται στους έξι (6) βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας με προσόντα και δεξιότητες που αποτελούν εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, σκοπός είναι να επιτευχθεί βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η προσαρμογή των επιστημονικών κλάδων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ειδικότερα θέματα που άπτονται των επιμέρους επαγγελματικών γνώσεων ανά κλάδο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες του ραγδαία εξελισσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος. Οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα τύχουν άμεσης υποστήριξης λόγω της μείωσης της επαγγελματικής τους ύλης που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) που περιλαμβάνει:

1. υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 100 διδακτικών ωρών θεωρητικού μέρους αποκλειστικά διαμέσου ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, βασισμένο σε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους, καθώς και

2. πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς, η οποία χορηγείται κατόπιν εξετάσεων, που διεξάγονται μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ανωτέρω προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης θα παρέχουν αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου 1 και επιπέδου 2, που πληρούν τους όρους της παρούσας και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Η ασύγχρονη τηλεκατάρτιση θα υλοποιηθεί μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τηλεκατάρτισης στο πλαίσιο της παρούσας. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης, νομικά πρόσωπα αστικού ή εμπορικού δικαίου, που είναι διαπιστευμένοι κατά ISO /IEC 17024. Τα δε σχήματα πιστοποίησης πρέπει να είναι διαπιστευμένα κατά 17024, ή κατά ΕΟΠΠΕΠ, ή να διατίθενται διεθνώς (σε τουλάχιστον 20 χώρες).

Οι δικαιούχοι συμμετέχοντες στη δράση δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης».

Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και, κατόπιν επιλογής του, πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Επιπλέον, κάθε ωφελούμενος:

α) με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, λόγω της εισόδου του στο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος, ύψους 400 ευρώ,

β) με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής στις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο εκπαιδευτικό επίδομα, ύψους 200 ευρώ. Το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος είναι 600 ευρώ, το οποίο είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, ενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαιρετική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940,00 ευρώ.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και το φυσικό αντικείμενό της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.5.2020 και το οικονομικό μέχρι τις 30.7.2020.

Φορείς υλοποίησης

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου 1 και 2.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr