Δραματικές σκηνες εκτυλίσσονται στην κινεζική πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει ενώ ο κόσμος στριμώχνεται στους διαδρόμους. Νοσηλεύτρια που εργάζεται εκεί ανέβασε βίντεο στο οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως οι Αρχές κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο θανατηφόρος ιός.
Σε αυτό το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv το βράδυ της Κυριακής, ένας γιατρός σε αυτό το νοσοκομείο φαίνεται να καταρρέει και να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα έκπληκτα μάτια νοσηλευτών και ασθενών.
Λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, επιστήμονες, δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες έχει «χτυπήσει», ενώ καταγράφει και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Το Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering κατασκεύασε και ενημερώνει τακτικά διαδικτυακό χάρτη που απεικονίζει την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού.
Δείτε ΕΔΩ τον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού με Live ενημέρωση των στοιχείων.
Άλλα 1.000 κρούσματα περιμένουν στο Ουχάν
Ο δήμαρχος της πόλης Ουχάν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις. Ο ίδιος επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζου Ξιανγουάνγκ εξήγησε ότι τα νοσοκομείο της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.
Βασιζόμενος σε ένα ποσοστό περίπου 45% θετικών αποτελεσμάτων, «είναι πιθανόν να προστεθούν 1.000 κρούσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη» σημείωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν θα εντείνει την κατασκευή ειδικών νοσοκομείων για να διαχειριστεί τους ασθενείς, είπε επίσης ο δήμαρχος της Ουχάν.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV.
"Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγιέσους.
Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.
Η αγορά του θανάτου: Από εκεί ξεκίνησε ο ιός
Την ίδια στιγμή, επίσημες επιστημονικές εκθέσεις ανέφεραν πως πιθανή πηγή μόλυνσης είναι οι νυχτερίδες, οι οποίες πωλούνται κατά κόρον εκεί και αποτελούν έδεσμα για τους Κινέζους (συνήθως γίνονται σούπα), μαζί με τα φίδια που επίσης αποτελούν μέρος των διατροφικών τους συνηθειών.
Σημειωτέον, πως κοροναϊός είναι κατά 96.2% ίδιος με αυτόν που επιβιώνει στις νυχτερίδες (οι οποίες, με την σειρά τους, μολύνουν κυρίως τα φίδια) και μεταδίδεται με χαρακτηριστική ευκολία από τα ζώα στους ανθρώπους.
Με βάση, μάλιστα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών διαπιστώθηκε πως ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.
Νεκρά και ζωντανά φίδια, νυχτερίδες, λύκοι, σκυλιά, αλεπούδες, γουρούνια, πουλερικά, ψάρια και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται στην αγορά της Χουανάν. Επίσης, στις φωτογραφίες υπάρχουν κοάλα κλεισμένα σε κελιά, γδαρμένα τρωκτικά και πουλερικά πεταμένα κάτω και πολλά άλλα και όλα αυτά χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας καθαριότητας και υγιεινής.