Καταιγισμό ερωτήσεων για το Ιράν δέχθηκε στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». «Ήταν ένα τέρας» (!) είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος που επέμεινε για την ορθότητα της απόφασής του να εξοντωθεί ο Ιρανός στρατηγός.
«Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες. Είχε σκοτώσει αμερικανούς πολίτες, ήταν υπευθυνος για πολλές επιθέσεις και σχεδίαζε και νέες» υποστήριξε ο Αμεριακανός πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας... Ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί».
Soleimani was a monster.
"And he's no longer a monster. He's dead."
— The White House (@WhiteHouse)
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν φοβάται για αντίποινα. Αντίποινα ήταν αυτό που κάναμε εμείς σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Εάν το Ιράν μας επιτεθεί θα υποφέρουν από τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ με ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν ακόμα και για το θέμα των επιθέσεων σε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας ουσιαστικά από την απειλή που έκανε ο ίδιος μερικές μέρες νωρίτερα.
Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.
«Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (...) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.