O Eastmed συμβολίζει την ειρήνη στην γεωπολιτική σταθερότητα και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για κατασκευή του αγωγου φυσικού αερίου, στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας την επ' ωφελεία και της ΕΕ συμφωνία για την κατασκευή του Eastmed, απηύθυνε μήνυμα και προς την Άγκυρα, η οποία αντιδρά δια του Ακιντζί με εκνευρισμό για την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δε στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, με την προϋπόθεση να σεβονται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο".
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η εμβάθυνση συνεργασίας με στενότατες παραδοσιακές σχέσεις με Αίγυπτο και μετριοπαθή αραβικό κόσμο είναι εγγύηση ασφάλειας στην περιοχή" καθώς προσφέρει παράλληλα "ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της ΕΕ".
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση νέου ενεργειακού τοπίου υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ, καθιστώντας την Ελλάδα κρίσιμο παίκτη.
"Ο αγωγός είναι και τεχνικά υλοποιήσιμος και πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλες επιλογές. Πολύ σύντομα η Ιταλία το τέταρτο μέλος της κοινής μας προσπάθειας", είπε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
"Σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια συμφέρουσα συμφωνία. Σφραγίσαμε την απόφασή μας για στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας", ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναστασιάδης: Ο αγωγός μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «στην Κύπρο λέμε ότι όταν βρέχει είναι ευλογία. Ιδιαίτερα στα νησιά που έχουν ανομβρία».
Αναφερόμενος στον EastMed, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός η υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα Ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.
Έτσι, πραγματικά, είναι μια σημαντική ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής».
Νετανιάχου: Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή
Χαιρετίζοντας τη Συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον αγωγό ΕastMed, ο κ. Νετανιάχου διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντική και προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Επανέλαβε με τη σειρά του, μετά τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ότι η Συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά «δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» και πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής για τις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει μία ιστορική ανωμαλία την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας. Στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Αυτό όμως το διορθώσαμε».
Ειδικότερα, εστιάζοντας στη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Ζάππειο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρατήρησε πως ήταν η έβδομη και έκανε λόγο για συνάντηση ιστορικής σημασίας, που αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών χωρών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουν με ενέργεια την Ευρώπη. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, λέγοντας πως εκεί υπάρχει μεγάλη ποσότητα, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές.
Τέλος, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους 'Αραβες γείτονες του, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό ενισχύει την ειρήνη, την ευημερία και την καλή γειτονία στην ευρύτερη περιοχή.