Μύδια - Συνταγή Αργυρώς: Νηστίσιμο μεν, πλούσιο δε το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, Θέλει τον ταραμά του, θέλει χταπόδι ξιδάτο, θέλει και τα μύδια. Σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς μύδια γίνεται; Δε γίνεται. Γι' αυτό σας προτείνουμε εύκολη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μύδια αχνιστά. που είναι σίγουρο ότι θα σας τη ζητάνε ξανά και ξανά. Εσείς πρέπει να εκτελέσετε με προσοχή τη συνταγή και να είστε προσεκτικοί στην αγορά τους (Δείτε εδώ τις οδηγίες)
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Υλικά Συνταγής
-- 1 κιλό μύδια καθαρισμένα
-- 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
-- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
-- 3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
-- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
-- 1 καυτερή πιπερίτσα ολόκληρη
-- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
-- 1 πρέζα ρίγανη
-- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τα μύδια αχνιστά, καθαρίζουμε πρώτα τα μύδια. Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο από αυτά είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πετάμε και οποιοδήποτε με σπασμένο κέλυφος.
Βάζουμε όλα τα κλειστά μύδια σε μπολ με νερό και τα καθαρίζουμε ένα ένα τραβώντας τα μουστάκια τους. Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες και βάζουμε τα καθαρά σε άλλο μπολ.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα που σκεπάζεται, βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας, κρεμμυδιών και πιπεριάς. Προσθέτουμε ολόκληρη την καυτερή πιπερίτσα, το μπαλσάμικο, το σκόρδο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και πιάνοντάς την από τα χερούλια, την ανακινούμε με δύναμη. Στη συνέχεια σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να αχνιστεί μόνο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί κατεβάζουν τα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν στο άχνισμα, επίσης τα πετάμε.
Εκτός νηστείας μπορούμε να γαρνίρουμε τα μύδια με 150 γραμ. τρίμματα φέτας.
Καλή Σαρακοστή. Καλή σας όρεξη