Ο Τραμπ σνομπάρει την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους

 
νν

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/04/25 - 22:04

Τα «made in EU» οπλικά συστήματα βλέπουν πια, εν έτει 2025, τις «μετοχές» τους να ανεβαίνουν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αποσύρει δυνάμεις και εξοπλισμούς από την Ευρώπη.  

Ενδεικτικά, ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Aerospace & Defense, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης, της Βρετανίας συμπεριλαμβανομένης, έχει από την αρχή της χρονιάς ανέβει κατά σχεδόν 25%. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο, ο S&P 500, που παρακολουθεί τις 500 μεγαλύτερες (όχι μόνον αμυντικές αλλά και άλλες) εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, υποχώρησε κατά περίπου 10%.

Ο Τραμπ σνομπάρει την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους-1

«Οι δασμοί του Τραμπ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχεδόν παντού, ωστόσο οι αναλυτές αντιμετωπίζουν τον αμυντικό κλάδο ως ασφαλή, δεδομένης και της πολιτικής πίεσης για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης», σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η ζήτηση για οπλικά συστήματα κορυφώθηκε στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε παραμένει στα ύψη. Σύμφωνα μάλιστα με τους NYTimes, πλέον «η Ευρώπη παράγει περισσότερα και καλύτερα όπλα» και «επιδιώκει να πουλήσει τα προϊόντα της ευρύτερα στην παγκόσμια αγορά», αξιοποιώντας παράλληλα και «τη νέα έμφαση» που δίνεται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της «νέας έμφασης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε άλλωστε πρόσφατα τη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα και το σχέδιο ReArm Europe/Readiness 2030, που ανοίγουν τον δρόμο για αμυντικές δαπάνες άνω των 800 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αμυντικών/εξοπλιστικών πρότζεκτ. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρουσιάζεται κι εκείνη έτοιμη να αυξήσει τα ποσά που δίνει σε τέτοιου τύπου αμυντικά πρότζεκτ, τα οποία όμως προσεγγίζουν πια το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών, όπως είναι για παράδειγμα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας (Government Pension Fund Global).

Οι επενδυτές βλέπουν πια πολύ διαφορετικά τον κλάδο της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επί δεκαετίες, πολλά κρατικά επενδυτικά ευρωπαϊκά ταμεία δεν επέτρεπαν τις επενδύσεις σε εξοπλιστικά πρότζεκτ. Αυτό άρχισε να αλλάζει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον, με τον Τραμπ, αλλάζει ακόμη περισσότερο.

«Αυτό που προκάλεσε την αλλαγή είναι, νομίζω, η προφανής απροθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει αμυντικά την Ευρώπη», σχολιάζει ο Στίβεν Ντέιβις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εάν άλλοτε, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μείωναν τις αμυντικές δαπάνες, τώρα τις αυξάνουν.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, οι «μετοχές» των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών ανεβαίνουν.

Οι New York Times αναφέρονται συγκεκριμένα στο παράδειγμα των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για την παραγωγή των οποίων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους οι κολοσσοί AirbusBAE Systems και Leonardo (με την υποσημείωση ότι τέτοιου τύπου αεροσκάφη έχουν αγοραστεί μέχρι στιγμής από το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν) αλλά και στο επόμενης γενιάς μαχητικό το οποίο αναπτύσσουν οι Ευρωπαίοι (LeonardoBAE Systems) μαζί με τους Ιάπωνες (Mitsubishi) στο πλαίσιο του προγράμματος Global Combat Air Program-GCAP.  

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ