Αποσύρεται η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» για ξέπλυμα χρήματος

 
Αποσύρεται η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» για ξέπλυμα χρήματος

Ενημερώθηκε: 02/03/19 - 10:47

Σπανίως οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν μια τόσο σχεδόν ομόφωνη στάση όπως στην πρόσφατη περίπτωση της «μαύρης λίστας»* της Κομισιόν για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι 27 από τις 28 χώρες μέλη απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προ τεσσάρων εβδομάδων η Κομισιόν είχε συντάξει μια λίστα με 23 χώρες και περιοχές «υψηλού κινδύνου» οι οποίες απορρίπτουν τις δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Με τη μαύρη λίστα η επιτροπή ήθελε να δεσμεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις συναλλαγές τους με τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Αμερικανικές και άλλες απειλές

Οι χώρες μέλη της ΕΕ απέρριψαν τελικώς τη μαύρη λίστα διότι σε αυτή περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία αλλά και περιοχές που ανήκουν στις ΗΠΑ (αμερικανικές Παρθένες Νήσοι κ.α.). Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν από τη λίστα. Κατά την πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου μάλιστα, ο σαουδάραβας βασιλιάς φέρεται να έθεσε ευθέως το θέμα στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στη βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, προειδοποιώντας για «οικονομικές συνέπειες».

Προειδοποιήσεις είχε απευθύνει και ο αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ Σόντλαντ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Ευρώπης. Απείλησε μάλιστα ευθέως τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά εάν θέλουν μια νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά του ξεπλύματος χρήματος η Επιτροπή υποχρεούται να καταθέσει μια μαύρη λίστα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των χωρών και στη σύνταξη νέας λίστας που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι από τις χώρες μέλη.

Πυρά των ευρωβουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε σε έναν ιδιαίτερα αρνητικό απολογισμό της ευρωπαϊκής δράσης κατά των φορολογικών παραδείσων και του ξεπλύματος χρήματος. Στη σχετική τους έκθεση οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν αλλαγές. «Η Ευρώπη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα», σχολιάζει ο δανός σοσιαλδημοκράτης Γέπε Κόφοντ, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες δεν έχουν τη δέουσα πολιτική βούληση διότι ενεργούν και οι ίδιες ως φορολογικοί παράδεισοι, προσφέροντας ιδιαίτερα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα σε πολυεθνικές. Στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ρητά τις Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κύπρο, Μάλτα, Ιρλανδία και Ουγγαρία.

*Η απορριφθείσα μαύρη λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αφγανιστάν, Αμερικανική Σαμόα, Μπαχάμες, Μποτσουάνα, Βόρεια Κορέα, Αιθιοπία, Γκάνα, Γκουάμ, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, Συρία, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Παρθένες Νήσοι και Υεμένη.

Πηγή: DW