Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά στις Αλκυονίδες-Είκοσι νεκροί

 
Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά στις Αλκυονίδες-Είκοσι νεκροί

Ενημερώθηκε: 24/02/19 - 02:49

Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 20 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

303: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός εκδίδει το πρώτο έδικτο κατά των Χριστιανών και αρχίζει διωγμούς εναντίον τους, που θα κρατήσουν οκτώ χρόνια.

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α’, απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1863: Κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.

1920: Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική πολιτική του. Σε μία μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοινώνει τις «25» θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.

1943: Γενική απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους Γερμανούς κατακτητές.

1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1968: Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης. 134.461 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση Σκοτίας – Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

1946: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής.

1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα, (πραξικόπημα της Πιτζάμας).

1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 20 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από καρδιακή προσβολή.

1981: Στη Μεγάλη Βρετανία, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Κάρολου με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

1983: To E/Γ Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στον Κάβο ντ’ Όρο, παρασύροντας στο θάνατο 28 επιβαίνοντες.

1989: Σε πτήση Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει τρύπα στην άτρακτο με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

2012: Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματικό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1786 ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, Γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ, το 1934 ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 1949 ο Πασχάλης Τερζής, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, το 1955 ο Στίβεν Πολ Τζομπς, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer, το 1989 ο Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1704 ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ, η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision, το 1903 ο Παναγιώτης Ποταγός, γιατρός και εξερευνητής, εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού», το 1980 ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά, το 1984 ο Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, το 2003 ο ηθοποιός Τίτος Βανδής.