Βενεζουέλα: Κρίσιμος ο ρόλος του στρατού για τις εξελίξεις - Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ

 
Βενεζουέλα: Κρίσιμος ο ρόλος του στρατού για τις εξελίξεις - Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 29/01/19 - 13:11

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο καθεστώς Μαδούρο στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην «αυλή» τους.

Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, με τελευταία την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PdVSA, από το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, ο Τραμπ δεν είχε επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον ζωτικής σημασίας για την λατινοαμερικανική χώρα πετρελαϊκό τομέα. Ο Γκουαϊδό έσπευσε να ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PdVSA και στην «Citgo», θυγατρικής της στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη «Citgo», εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της "Citgo"», που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ (...) αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο της κλοπής της "Citgo" από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσιγκτον μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσιγκτον.

Μαζί με τις Οικονομικές κυρώσεις και τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση να αιωρούνται, κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα είναι ο ρόλος του στρατού της Βενεζουέλας τον οποίο η αντιπολίτευση καλεί σε πραξικόπημα.

Κρίσιμος ο ρόλος του Στρατού

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικές παράγοντες».

«Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που περιλαμβάνει την προσωπική ασφάλεια. Κάνουμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά διακριτικά», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.

Μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει υποσχεθεί στους στρατιώτες που υποστηρίζουν νέες εκλογές και μια πολιτική μετάβαση.

Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την Βενεζουέλα ενάντια σε «όποια επίθεση, κάθε φύσης ή έντασης».

«Θα ήμασταν ανάξιοι των στολών που φοράμε και των συμβόλων της πατρίδας μας, αν δεν αντιμετωπίζαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή μια αναντίρρητη απειλή ενάντια στην πατρίδα», είπε σε παρέλαση στο Καράκας ο Παντρίνο.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα κάνουν σε κάποιο σημείο χρήση ισχύος ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό ανέφερε στην El Tiempo ότι «είναι πολύ λεπτό ζήτημα», και πως ελπίζει πως δεν θα προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποδεικνύουν ότι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική τους ισχύ, και όχι στρατιωτική, για να πιέσουν το καθεστώς Μαδούρο», τόνισε ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γκουαϊδό επιχείρησε να φέρει τον στρατό στο πλευρό του καταθέτοντας νόμο που προσφέρει αμνηστία, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

Tο Καράκας θα δυσκολευθεί να αποπληρώσει τα χρέη του στη Ρωσία

Η Ρωσία αναμένει ότι η Βενεζουέλα πιθανόν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του κρατικού της χρέους απέναντι στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA.

Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν σύμμαχος της Βενεζουέλας και ενήργησε ως δανειστής έσχατης ανάγκης για το Καράκας με την κυβέρνηση και τη Rosneft να χορηγούν στη Βενεζουέλα δάνεια και πιστωτικές γραμμές ύψους τουλάχιστον 17 δισεκ. δολαρίων από το 2006.

«Πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα. Όλα τώρα εξαρτώνται από τον στρατό, τους στρατιώτες και πόσο πιστοί θα είναι στο καθήκον και τον όρκο τους. Είναι δύσκολο, αδύνατον να κάνει κάποιος διαφορετική εκτίμηση», δήλωσε ο Στόρτσακ σε δημοσιογράφους.

Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στη Βενεζουέλα»

Οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης «ότι η Ρωσία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξει τον Μαδούρο».

Ο Λαβρόφ συνέχισε την κριτική του προς τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα ως «παράνομες» και «αθέμιτες».

Υπενθυμίζεται πώς ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Μαδούρο ως «παράνομη», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών, που αναγνώρισε τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της χώρας.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.

Η Μόσχα αξιολογεί τη επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπό το φως των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.