Ξεκίνησε και επίσημα η προσπάθεια να κατοχυρωθεί ο γύρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εγγυημένο, παραδοσιακό, ιδιότυπο προϊόν» (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, ο ελληνικός γύρος θα προστατεύεται από τις απομιμήσεις, όπως συμβαίνει ήδη με το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.
Με τη σημερινή του μορφή ο γύρος προήλθε από τη μικρασιατική Ιωνία και, συγκεκριμένα, από την πόλη της Προύσας.
Όπως είχε τονίσει πριν από μερικές ημέρες ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με την πιστοποίηση «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η συνταγή του».
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN: