Δύο ειδήσεις βγήκαν από την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Η μία από τον κ. Τσίπρα που ανακοίνωσε τη μη περικοπή των συντάξεων. Η άλλη από τον Ν. Κοτζιά και αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, Αναφέρθηκε σε δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια,
Όσον αφορά τα της τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό σε σχέση με ό,τι προηγήθηκαν συνοψίζονται με τη λαϊκή ρήση «Να σε κάψω Γιάννη , να σ' αλείψω λάδι».
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις
«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί , μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει».
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Διότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».
Αναφερόμενος στα όσα έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στο Κυπριακό είπε: «Κατάφερε να άρει από πάω της τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει πρωτ' απ' όλα κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και βεβαίως αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα και κύρια ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων στρατευμάτων».
Για τα Βαλκάνια είπε ότι «μπορέσαμε να προχωρήσουμε μετά πό 27 χρόνια στην επίλυση ενός ζητήματος με τους βόρειους γείτονές μας σε σχέση με την ονομασία τους και την ονομασία τους, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατία της Μακεδονίας η συνταγματική τους ονομασία, που την αναγνωρίζουν 140 χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα που σήμερα καταφέραμε να αλλάξουμε τη συνταγματική της ονομασία».
«Αποδεικνύεται σήμερα ότι αυτή η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το Βουκουρέστι το 2008, σήμερα γίνεται πράξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το επιθυμούν».
Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική και συμβολική για την εξωτερική μας πολιτική, μετά και τη χθεσινή απόφαση της βουλής της γειτονικής χώρας».
Οπως τόνισε: «Μπορέσαμε με τον Νίκο Κοτζιά να διατηρήσουμε πολύτιμους και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι ο δρόμος της συνεργασίας περνάει μέσα από τον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Συνεχίζοντας τον απολογισμό είπε: «Καταφέραμε να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση μιας σχέσης στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ήμουν εγώ αυτός που από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2011 είχα αναδείξει το ζήτημα αυτό. Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία που αφορά τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται εκτός κάθε πλαισίου ελέγχου και θεσμικής διαφάνειας. Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης, δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση των ειδικών κονδυλίων που χωρίς υπογραφή εντολέα και σε μαύρες σακούλες φεύγανε κονδύλια δεξιά και αριστερά. Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία».
Είπε δε ότι η συζήτηση που διεξάγεται από μερίδα του αντιπολιτευτικού Τύπου στοχεύει να πλήξει αυτή τη διαδικασία της διαφάνειας: «Θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και την εξωτερική μας πολιτική αλλά πλήττουν την χώρα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει την χώρα. Οποιος θέλει μπορεί να έρθει να τον ενημερώσω στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί πλέον έχω δύο γραφεία, να τον ενημερώσω ευρώ-ευρώ».
Είχε προηγηθεί η ομιλία Κοτζιά στην οποία ο τέως υπουργός ήταν χαμογελαστός αλλά εμφανώς συγκινημένος.
Ο κ. Κοτζιάς αφού είπε ότι θα επιστρέψει πάλι στο πανεπιστήμιο, ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό για την τιμή» σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να μετριούνται με το μπόι των άλλων».
«Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο που βρέθηκε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας και είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα. Απελευθέρωσα τον εαυτό μου από τα βάρη» πρόσθεσε. Ευχαρίστησε επίσης Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές των Σκοπίων, ενώ έκανε απολογισμό του έργου του. Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται περί μυστικών κονδυλίων μίλησε για «αθλιότητες των τελευταίων ημερών» και «έλλειψη σοβαρότητας»: «Αν είναι αληθινά όλα αυτά που είπαν είναι σαν να λέμε στους ξένους οτι δεν έχουμε σοβαρότητα» και πρόσθεσε: «Φτιάξαμε ένα ειδικό νόμο για τα απόρρητα τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από συμβούλιο και πάνε απευθείας στη Βουλή».
Χαρακτήρισε παραδοξολογία το ότι έχει παραιτηθεί και είναι ευτυχής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων. Χαρακτήρισε καταπληκτική την ομάδα του, με την οποία δούλεψαν για το Σκοπιανό.
«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος».
Για το Κυπριακό είπε πως για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας. Πρόσθεσε ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ.
«Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερκή μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα».
Οπως είπε, «η χώρα επεκτείνει σε ένα πρώτο βήμα από τους Οθωνούς την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο είναι να γίνουν γραμμές βάσης και το δεύτερο είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη στα 12 μίλια. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του».