Στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

 
Στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ενημερώθηκε: 17/10/18 - 15:02

Οι πρώτες φωτογραφίες από την υπερπαραγωγή της ΕΡΤ «Η ζωή εν τάφω» είδαν το φως της δημοσιότητας και μας «ταξίδεψαν» στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εποχή που διαδραματίζεται το ομώνυμο βιβλίο του Στράτη Μυριβήλη.

Πρόκειται για υλικό που αποτυπώνει μοναδικά τις περιπέτειες της ψυχής, τα νοσταλγικά συναισθήματα του Ελληνα στρατιώτη μέσα από τα χαρακώματα, αλλά και τον έρωτα που ανθεί παντού και πάντα.

Η «μεταμόρφωση» των ηθοποιών που δίνουν ζωή στους ήρωες της σειράς είναι εντυπωσιακή, καθώς τα ρούχα και το μακιγιάζ, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική φωτογραφία, συνθέτουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Αναβίωση

Ο Γιάννης Μπέζος (στρατηγός Ιωάννου), η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Αντζω), ο Γιώργος Αρμένης (Θύμιος Κωστούλας), ο Δημήτρης Μοθωναίος (Αντώνης Κωστούλας), η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη (Μυρσίνη), ο Νίκος Πουρσανίδης (Στράτης Μυριβήλης), αλλά και μια πλειάδα ταλαντούχων συναδέλφων τους θα αναβιώσουν μέσα από 16 επεισόδια την ιστορία που βασίζεται στο παγκόσμιας λογοτεχνικής αναγνώρισης μυθιστόρημα του σπουδαίου λογοτέχνη μας.

«Η ζωή εν τάφω» άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στην προκάλυψη του Μοναστηριού της Σερβίας. Ενα κεφάλαιο δημοσιεύτηκε από τότε στην εφημερίδα «Νέα Ελλάδα», που έβγαινε στη Θεσσαλονίκη το 1917.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο σύνολο μπήκε σαν επιφυλλίδα στην εβδομαδιαία «Καμπάνα» της Μυτιλήνης. Το ανάτυπο από εκείνη την επιφυλλίδα (1924) στάθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου.

Ο λοχίας του Πεζικού Αντώνης Κωστούλας καταγράφει σε γράμματα - ημερολόγιο, που στέλνει στην αγαπημένη του Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κατά την περίοδο που πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η σειρά, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάσου Ψαρρά (ο οποίος έχει διασκευάσει και το σενάριο), θα προβάλλεται μία φορά την εβδομάδα στην prime time της δημόσιας τηλεόρασης και η πρεμιέρα αναμένεται σύντομα.

Τα γυρίσματα άρχισαν τον Ιούλιο και ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα για τους ηθοποιούς, οι οποίοι έπρεπε να φορούν τις βαριές στολές τους στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η κλακέτα του σκηνοθέτη ακούστηκε -και συνεχίζει να ακούγεται- σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: στο στρατόπεδο που φτιάχτηκε από την παραγωγή στην Κάντζα, στη Μυτιλήνη, στην Αγιάσο και τη Συκαμιά -την ιδιαίτερη πατρίδα του Μυριβήλη-, αλλά και στην Καστοριά, όπου η παραγωγή βρέθηκε για κάποιες μέρες στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Espresso