Προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να διευκρινιστούν ζητήματα έκανε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όμως προέκυψε τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Και μάλιστα η νέα «εστία» βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη δυσαρέσκεια του Νίκου Κοτζιά, ενός ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Συμφωνία με τα Σκόπια και θα παίξει από ό,τι φαίνεται πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.
Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος, καθώς θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ίσες αποστάσεις από τον ίδιο και τον Πάνο Καμμένο. Φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε το Μαξίμου με παραίτηση επειδή ο πρωθυπουργός αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης δεν του παρείχαν την αναμενόμενη κάλυψη στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, η οποία κάποια στιγμή βγήκε εκτός ορίων, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων και «διαρροές στον Τύπο.
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το γεγονός ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στο «εκρηκτικό του χαρακτήρα Κοτζιά», εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον της συνεργασίας του και με τον Πάνο Καμμένο και όχι μόνο.
Από χθες το βράδυ υπήρξαν και φήμες περί υποβολής παραίτησης Κοτζιά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
Την απάντηση ο Ν. Κοτζιάς πήρε δια στόματος , ο οποίος και είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο».
Πιο συγκεκριμένα σε σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση».
Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση πλέον κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Στην κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια για τη διαρροή του καβγά Καμμένου-Κοτζιά και μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος σήμερα έκανε λόγο για «φαντασιόπληκτες διαρροές στον Τύπο με πολιτική σκοπιμότητα», στοχεύοντας ξεκάθαρα τον κ. Κοτζιά.
Ο καβγάς στο Υπουργικό Συμβούλιο
Κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης Καμμένου-Κοτζιά ο πρωθυπουργός επέλεξε να παίξει ρόλο πυροσβέστη. Συνομιλητές του κ. Κοτζιά κάνουν λόγο για ετεροβαρή στάση του πρωθυπουργού και μάλιστα αναφορικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια που την έχει υιοθετήσει και αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.
Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το σκηνικό και το γεγονός ότι μία ημέρα πριν την συνεδρίαση Τσίπρας και Καμμένος γευμάτισαν μαζί και συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι, η στάση του υπουργού Εξωτερικών μοιάζει πολιτικά παράταιρη. Λέγεται ότι περίμενε να ταυτιστεί μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο ίδιος είπε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως είναι αναρμόδιος να χαράσσει εξωτερική πολιτική και πως τα όσα πρότεινε στις ΗΠΑ εκθέτουν τη χώρα και προσωπικά τον Πρωθυπουργό.
Ο Πάνος Καμμένος από την πλευρά του απάντησε λέγοντας ότι το δικαίωμά του να διατυπώνει την άποψή του είναι αναφαίρετο και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπουργούς ήταν θυελλώδης:
Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...
Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.
Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.
Αψιμαχία για διαρροές
Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση επανήλθε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίησή του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου», φέρεται να του είπε.
«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα», του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αυτή η έντονη συζήτηση κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε πολλές προσωπικές αιχμές.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.
Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί, όπως είπε, τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στη ΝΔ».