Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Νικολόπουλος την 1/6/2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με περιεχόμενο να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ζήτησε να διερευνηθούν οι ενέργειες των μελών του Δ.Σ. του ΕΣΡ και του Δημήτρη Κοντομηνά και της κόρης του Μαρίας.
Με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον βουλευτή εις βάρος του ΕΣΡ αδικήματα (παράβαση καθήκοντος, πλημμελής έλεγχος δικαιολογητικών), του Δημήτρη Κοντομηνά (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καταδολίευση δανειστών, παραβίαση εισαγγελικής και ανακριτικής διαταγής κ.λπ.).
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς υπήρχε μνεία για ευθύνες της ΑΑΔΕ, και της ανεξάρτητης αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Ήδη, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο 30ός πταισματοδίκης έχει καλέσει την προσεχή Τρίτη, 16/10, τον καταγγέλλοντα βουλευτή να επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα και κάθε άλλο συμβάν που αφορά την υπόθεση.
Στη συνέχεια, θα εξεταστούν τα μέλη του ΕΣΡ από τα οποία θα ζητηθούν τα σχετικά πορίσματα που ελήφθησαν υπ’ όψιν για τη χορήγηση της άδειας. Σειρά θα πάρουν ο Δημήτρης και η Μαρία Κοντομηνά για να καταθέσουν τις απόψεις και να αντικρούσουν τα καταγγελλόμενα.
Οι ανεξάρτητες αρχές ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος θα κληθούν κι αυτές για να καταθέσουν στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος βουλευτή.
«Η Δικαιοσύνη τελικά δεν… είναι “τυφλή”»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την κλήση που έλαβε για να καταθέσει στις δικαστικές αρχές, όλα όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά του εις βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά, και του ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικής άδειας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Πριν από 4 μήνες κατέθεσα μια μηνυτήρια αναφορά για να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη αν το ΕΣΡ, πριν χορηγήσει άδεια λειτουργίας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έχει εξετάσει σε βάθος όλα όσα προβλέπονται στην προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας.
Ως γνωστόν, προ μηνός η αιτηθείσα άδεια χορηγήθηκε στον Alpha. Άρα οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Είναι όμως έτσι;
Ας μου επιτραπεί να έχω αμφιβολίες, τις οποίες βεβαίως θα εξετάσει ο αρμόδιος εισαγγελέας και οι λοιπές δικαστικές αρχές, ώστε να απαντηθεί το πλήθος των ερωτημάτων που αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα.
Γιατί, ως γνωστόν, το ΕΣΡ αρκέστηκε μόνο στην ανακοίνωση-ενημέρωση ότι χορηγήθηκε η αιτούμενη άδεια χωρίς βεβαίως να απαντήσει στα κατά καιρούς ερωτήματά μου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Υπενθυμίζω τα ερωτήματα που έχω θέσει, χωρίς να λάβω απάντηση, και ευελπιστώ ότι η απάντηση θα έλθει μέσω των αποφάσεων της Δικαιοσύνης:
Ερώτημα 1ον: Για να υπάρχει αποφυγή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είχε ζητηθεί από τους υποψηφίους να καταθέσουν αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις, τόσο για την υποψήφια εταιρεία όσο και για τους μετόχους. Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ ζητούσε αντίγραφα των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των δύο τελευταίων ετών, καθώς και τις οικονομικές καταστάσεις όλων των ετών συμμετοχής στην υποψήφια εταιρεία.
Ως γνωστόν η offshore κυπριακή εταιρεία Alpha Media Group ιδρύθηκε και αγόρασε το 2008 τις μετοχές της Alpha TV από τον κ. Δημ. Κοντομηνά και εταιρείες συμφερόντων του. Άρα, ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων το 2008 αφορά και την κρίσιμη εξαγορά των μετοχών της Alpha TV, δεδομένου μάλιστα ότι όπως είναι γνωστόν οι παλαιοί πραγματικοί μέτοχοι Δημήτρης Κοντομηνάς και Μαρία Κοντομηνά βαρύνονται με βαρύτατα εγκλήματα φοροδιαφυγής και τους έχουν επιβληθεί φόροι προστίμων ύψους 77 εκατ. ευρώ από τη Δ΄ ΔΟΥ το 2017.
Μάλιστα δε, πρόσφατα η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών απέρριψε την αίτηση των εν λόγω εταιρειών των εικονικών μετόχων για την υπόθεση αυτή. Μετά την απόρριψη στις 18/9 εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο οι υποθέσεις προσφυγής κατά του Δημοσίου των εταιρειών «Mantelord Investments Limited» (ιδιοκτησίας Μαρίας Κοντομηνά) στο 19ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, Intertime (ιδιοκτησίας Μαρίας Κοντομηνά) στο 7ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, και Interfinance (ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά) επίσης στο 7ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο.
Η υπόθεση αυτή αφορά επίσης κυρίως τον Γ.Γ. της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, αν έχει εισπράξει το 50% του προστίμου των 77 εκατ. ευρώ, δηλαδή αν έχει εισπράξει 36,5 εκατ. ευρώ για να υπάρχει δικαίωμα προσφυγής.
Ερώτημα 2ον: Τα μέλη του ΕΣΡ παρέβησαν τα καθήκοντά τους χορηγώντας άδεια στην Alpha Δορυφορική, όταν για τον ίδιο λόγο ορθώς απέκλεισαν την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε., της οποίας οι μέτοχοι δεν παρείχαν επαρκή δικαιολογητικά για την προέλευση των χρημάτων αγοράς.
Με περισσό θράσος το ΕΣΡ ισχυρίστηκε ότι το θέμα έχει λυθεί από το 2008, όταν είχε γίνει ο έλεγχος μεταβίβασης των μετοχών της Alpha Δορυφορικής στην offshore Wakerock (μετέπειτα Alpha Media Group) και ότι δεν ήταν δυνατόν ο έλεγχος «πόθεν έσχες» τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχει έμμεσα τη μετοχική σύνθεση της ελεγχόμενης εταιρείας.
Αν ήταν όμως αυτός ο σκοπός του Νομοθέτη δεν θα υποχρέωνε τους συμμετέχοντες να δηλώνουν τους μετόχους των μετoχών διαδοχικώς μέχρι φυσικού προσώπου, και τις αλλοδαπές εταιρείες‐μέτοχοι της αιτούσας και ή των μετόχων αυτής που έχουν τη μορφή της «nominee company», έως τον πραγματικό τους μέτοχο (beneficial owner).
Ποιος ήταν ο λόγος να γίνεται η δήλωση αυτή για το ποίος τελικά κρύβεται πίσω από το πλέγμα των OFFSHORE και το ερώτημα είναι ρητορικό. Μόνο και μόνο δηλαδή για να ικανοποιήσει ο Νομοθέτης την περιέργειά του για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ή για να ελέγξει εάν και εφόσον ο κρυπτόμενος ιδιοκτήτης έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για όλους του συμμετέχοντες; Ασφαλώς και ο ουσιαστικός έλεγχος είναι η απάντηση στο ερώτημα, εξ ου και θα πρέπει να διερευνηθεί ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης πράξεως/παραλείψεως των αναφερόμενων μελών του ΕΣΡ.
Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο Δημήτρης και η Μαρία Κοντομηνά διέπραξαν και τα τιμωρούμενα σε βαθμό κακουργήματος εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα της καταδολίευσης δανειστών και της παραβίασης εισαγγελικής και ανακριτικής διάταξης.
Συγκεκριμένα ενώ ο Δ. Κοντομηνάς διώκεται για ιδιαίτερα σημαντική φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να διοχέτευσε στην κόρη του Μαρία Κοντομηνά περιουσιακό στοιχείο αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, δηλαδή τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA μεταβιβάζοντάς της το 100% των μετοχών της ALHA MEDIA GROUP χωρίς να πληρωθεί ούτε φόρος μεταβίβασης ούτε φόρος υπεραξίας ούτε φόρος δωρεάς, όταν για το 66,66% των μετοχών της Alpha Media Group το RTL είχε καταβάλει στον Δημήτρη Κοντομηνά το ποσόν των 125 εκατ. ευρώ.
Πώς είναι δυνατόν η Μ. Κοντομηνά να αποκτά ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο που σε περίπτωση που η μεταβίβαση εγένετο κανονικά οι εισπραττόμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο φόροι θα ήταν της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το ΕΣΡ όμως με απίστευτη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις μτχ κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μτχ κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου δε διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners (πραγματικούς μετόχους) και αυτή η τεράστια περιουσία των 190.000.000 ευρώ –σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού κολοσσού RTL– πέρασε εν μία νυκτί από τον Δ. Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, άγνωστο εάν διέθετε το αναγκαίο νόμιμο «πόθεν έσχες» και αν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι Εισαγγελικές και Ανακριτικές Διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς την μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων (Διάταξη 269/5-11-2015 του Οικονομικού Εισαγγελέα & Διάταξη 60/24-10-2016 του Ανακριτή).
Επειδή λοιπόν συνάγεται από τα ανωτέρω ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ενδεχομένως τα αναφερόμενα μέλη του ΕΣΡ παρέβησαν το καθήκον τους ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΑΕ υποψήφια προς απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας και στη συνέχεια της χορήγησαν την αιτηθείσα άδεια, όταν την ίδια στιγμή με το ίδιο σκεπτικό απέκλεισαν ορθώς την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. και ενώ, ενδεχομένως, οι μέτοχοί της δεν παρείχαν επαρκή δικαιολογητικά με την προέλευση των χρημάτων.
Η δικαστική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στην όλη υπόθεση και βεβαίως θα εξετάσει αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι.
Αν δηλαδή η ΑΑΔΕ και ο κ. Πιτσιλής έπραξαν τα δέοντα και προέβησαν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να εισπράξει το Δημόσιο τους κατά νόμον φόρους.
Αν η επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κα Άννα Ζαΐρη ερεύνησε και διαπίστωσε ότι τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά ήταν όντως καθαρά και όχι βρώμικα.
Και τέλος, αν το ΕΣΡ και το προεδρείο του (κ.κ. Κουτρομάνος και Μορώνης) χορήγησαν την αιτηθείσα άδεια έχοντας εξετάσει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.
Αν τα παραπάνω εκτεθέντα δεν ερευνηθούν με πλήρη διαφάνεια, τότε δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα προσφύγω εκ νέου στη Δικαιοσύνη με αίτημα διερεύνησης όλων των εμπλεκομένων ατόμων και φορέων».