«Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή υπήρξαν καταστροφικοί», γράφει το Bloomberg. «Η κατακερματισμένη αντίδραση και οι αποκλίνουσες πολιτικές που ακολούθησαν τα κράτη μέλη αλλά και η άρνησή τους να στηρίξουν το ένα το άλλο, υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και βοήθησαν στην πυροδότηση εθνικιστικών κινημάτων».
Οπως τονίζει το Bloomberg, «το χάος των ασυντόνιστων πολιτικών και το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη ιδίως του Νότου εγκαταλείφθηκαν στις δικές τους δυνάμεις, πέραν των αρνητικών συνεπειών, επέτρεψαν στο να αναδειχθούν θετικές πρακτικές μεταξύ των κρατών-μελών».
Το πρακτορείο επικαλείται το παράδειγμα της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου. Η Ιταλία και η Ολλανδία ακολουθούν δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην Ιταλία ένα άτομο για να λάβει άσυλο χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για την πρώτη απόφαση και ακόμη δύο για την τελική. Αντιθέτως, στην Ολλανδία, η πρώτη απόφαση εκδίδεται σε 17 μέρες και η οριστική σε 35 μέρες ενώ τα άτομα που δεν γίνονται δεκτά θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μέσα σε 28 μέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε τομείς όπως η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά και η εύρεση εργασίας όπου η γερμανική προσέγγιση αναδεικνύεται πολύ αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Δανία. «Η Ε.Ε. χρειάζεται μία συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στο μεταξύ, τα κράτη- μέλη μπορούν να μάθουν πολλά από τους γείτονές τους», αναφέρει το Bloomberg.