Μετά μια υποχώρηση του νερού, οι διασώστες που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και επτά ημέρες για τη διάσωση 12 παιδιών παγιδευμένων μέσα σε πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, κατάφεραν τελικά σήμερα να πλησιάσουν την περιοχή όπου πιθανολογούν ότι έχουν καταφύγει οι 13 αυτοί άνθρωποι.
Οι δύτες "απέχουν δύο με τρία χιλιόμετρα" από το σημείο όπου υποτίθεται ότι βρίσκονται τα παιδιά, "είχαμε φτάσει εκεί κάποια στιγμή την Τρίτη, αλλά το ρεύμα ήταν πολύ ισχυρό", δήλωσε ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν. "Η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με χθες και τις προηγούμενες ημέρες. Το νερό υποχώρησε σημαντικά", χάρη στις αντλίες που εγκαταστάθηκαν και επειδή σταμάτησε η βροχή.
Παρότι οι διασώστες αρνούνται επί του παρόντος να κάνουν λόγο για μια έκβαση που δεν θα είναι ευτυχής, καμιά επαφή δεν έχει υπάρξει ακόμη με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που μπήκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη σπηλιά του Θαμ Λουάνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ και το Λάος, μετά την προπόνησή τους.
Κουτιά με τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα ερρίφθησαν την προηγούμενη ημέρα από ένα πηγάδι κατακόρυφα της σπηλιάς, όχι μακριά από το σημείο όπου οι διασώστες ελπίζουν ότι βρίσκονται τα παιδιά.
Επίσης, οι διασώστες επανέλαβαν σήμερα μια άσκηση εκκένωσης για να είναι έτοιμοι να επέμβουν μόλις υπάρξει κάποια επαφή, ενώ οι βουδιστές μοναχοί προσεύχονται για μια ευτυχή κατάληξη.
"Σκοπός είναι να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο για το τί πρέπει να γίνει πριν τα παιδιά μεταφερθούν στο νοσοκομείο", δήλωσε ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι. Μετά μια εβδομάδα μέσα στο σκοτάδι της σπηλιάς, τα θύματα θα έχουν οφθαλμολογικές και πνευμονικές διαταραχές και η απομάκρυνσή τους από το σημείο αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή.
"Είναι μια δοκιμή, μην πανικοβάλλεστε. Αν βγάλουμε τα αγόρια από εκεί, θα ξέρουμε πώς να τα μεταφέρουμε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αρκετά νοσοκομεία της περιοχής μετείχαν στην άσκηση μετά τη βελτίωση του καιρού έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές.
Αλλά η σπηλιά αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ταϊλάνδη, με ένα δίκτυο δέκα και πλέον χιλιομέτρων, που θεωρείται ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος από έμπειρους σπηλαιολόγους.
Εκατοντάδες διασώστες παραμένουν σε κινητοποίηση σήμερα, ανάμεσά τους αμερικανοί στρατιώτες και βρετανοί δύτες. Οι άνθρωποι αυτοί έδιναν μάχη εδώ και μέρες με ένα λασπώδες νερό, χωρίς ορατότητα, το οποίο περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την προώθησή τους από την κύρια είσοδο που είχε πλημμυρίσει.
Με τον κατακλυσμό που έπληξε αυτή την εβδομάδα την επαρχία Τσιανγκ Ράι, το νερό δεν σταμάτησε να ανεβαίνει μέσα στη σπηλιά, όπου τα παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους παγιδεύτηκαν.
Αν τα παιδιά καταφέρουν να πιούν νερό μέσα στην πλημμυρισμένη σπηλιά, μπορούν να αντέξουν αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, υπογραμμίζει ο Ανμαρ Μίρζα, αμερικανός ειδικός στις επιχειρήσεις υπόγειας διάσωσης. Αγόρια που είναι αθλητές και με καλή υγεία, μπορούν "εύκολα να αντέξουν έναν μήνα". Αλλά "το μεγάλο πρόβλημα είναι η ψυχολογική τους κατάσταση, γιατί δεν ξέρουν πότε οι διασώστες θα τους βρουν".
Το 2014 στη Γερμανία, ένας άνδρας διασώθηκε έχοντας μείνει 11 ημέρες μέσα σε σπηλιά. Το 2012 στο Περού, μεταλλωρύχοι διασώθηκαν έπειτα από επτά ημέρες κάτω από τη γη. Το 2010 στη Χιλή διασώθηκαν μεταλλωρύχοι θαμμένοι 17 ημέρες στα έγκατα της γης.