Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου του κόμματος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Με κεντρικές τομές όπως η μείωση της φορολογίας,τα επενδυτικά κίνητρα και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες, ζητώντας τους ουσιαστικά να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να πληρώνουν τους φόρους τους και να σέβονται εργαζόμενους και περιβάλλον.
«Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, θα απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία και περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να πληρώνετε τους φόρους σας, να σέβεστε τους εργαζόμενους & να φροντίζετε το περιβάλλον» είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο συνέδριο.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση 100 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και σημείωσε ότι απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε μια επταετία.
Για να έρθουν οι επενδύσεις, δήλωσε χρειάζεται μια αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μια κρατική διοίκηση που θα θέτει την προσέλκυση επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, είπε «αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ από τη σημερινή κυβέρνηση».
Συμπλήρωσε ότι το δικό του κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργεί με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα επιλέγονται από το κράτος.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά πεδία που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους επενδυτές. Όπως είπε η Ελλάδα είναι φτηνή ως προς την αξία τη γης, ως προς το εργατικό δυναμικό - εξαιρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές - κι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της, ότι είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε πρώτη πύλη εισόδου για την Κίνα και την Ινδία και αύριο για τις χώρες της Αφρικής, υπάρχει εργατικό δυναμικό που θέλει να ξεφύγει από την κρίση, η χώρα μας προσφέρει σταθερότητα, και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να λειτουργεί ακομμάτιστα η δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα για τη δημόσια διοίκηση ανέφερε ότι οι επενδυτές θα δουν με προσοχή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αν ακολουθείται αξιοκρατία στις επιλογές προσώπων ή αν ακολουθείται κατανομή θέσεων σε φίλους και γνωστούς. Αυτά τα πληρώνει και σήμερα η χώρα, όπως είπε, από μία κυβέρνηση που ήρθε διαφημίζοντας ότι φέρνει το νέο αλλά συνεχίζει τα λάθη του παρελθόντος.
Επενδύσεις σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες απολαβές και καλύτερο πλαίσιο εργασιακής κάλυψης. Θέλουμε τις επενδύσεις για να αποκλιμακώσουμε την ανεργία και να δώσουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά επεσήμανε.
Ο εύκολος διαχωρισμός μεταξύ κακού κεφαλαίου και καλού εργαζόμενου, πάνω στον οποίον πάτησαν οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις τον 20ο αιώνα, σήμερα έχει ξεπεραστεί υποστήριξε και διευκρίνισε ότι οι καλές επιχειρήσεις δημιουργούν καλές θέσεις απασχόλησης με πρόσθετα κίνητρα για να προσελκύσουν τα καλά στελέχη.
Αναφερόμενος, τέλος, στηβιομηχανία υποστήριξε ότι χρειάζεται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια. Χρειάζεται διευκόλυνση στην αδειοδότηση, συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε οργανωμένους χώρους και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος της.